[oberlist] COMUNICAT: Haptosonics - Expoziţie despre potenţialul artistic al textilelor electronice la Atelier Nord, Oslo

Rumänska kulturinstitutet rkis at rkis.se
Fri Oct 11 15:42:57 CEST 2013


Description: Description: INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM


COMUNICAT DE PRESĂ
Haptosonics - Expoziţie despre potenţialul artistic al textilelor electronice la Atelier Nord, Oslo

 

 

Pe 10 octombrie 2013 s-a deschis la Centrul de artă Atelier Nord din Oslo proiectul expoziţional Haptosonics, care îşi propune să prezinte potenţialul artistic al textilelor electronice. Curatoriată de Tincuta Heinzel şi Hillevi Munthe, expoziţia continuă proiectul Soft Technology desfăşurat în perioada 2010-2012 la Atelier Nord la iniţiativa artistei norvegiene Hillevi Munthe şi care a cercetat posibilităţile şi provocările de la graniţa dintre cunoaşterea teoretică, noile tehnologii şi practicile artistice, printr-o serie de ateliere, seminarii şi expoziţii.

 

Odată cu prezenţa din ce în ce mai importantă a dispozitivelor inteligente în viaţa de zi cu zi, atingerea ca formă de comunicare primeşte din ce în ce mai multă atenţie. Noile perspective pe care le oferă “atingerea digitala” sunt cu atât mai importante cu cât asistam astăzi la multiplicarea interfeţelor digitale prin intermediul controlului digital al materiei. În prezent nu doar ca vorbim de texturi digitale, dar companii precum Microsoft, Apple şi Xerox patentează gesturile adaptate noilor lor dispozitive.

 

Dacă până nu demult textile erau cunoscute pentru capacitatea lor de izolare fonică, capacitatea de programare a materiei e pe cale să schimbe această perspectivă transformând textilele în instrumente muzicale şi unelte de măsurare a sunetului. În comparaţie cu ceea ce se întâmplă într-un context analog, noţiuni precum textura şi atingerea câştigă noi conotaţii, în timp ce texturile şi gesturile inteligente introduc o nouă expresivitate. Ca urmare, o serie de întrebări legate de relaţia dintre textură, atingere şi sunet sunt a fi chestionate.

 

Pot textilele simţi? Putem atinge fără sa atingem? Pot textilele să emită sunete? Toate aceste întrebări îşi găsesc răspunsul în cadrul expoziţiei, prin lucrările celor nouă artişti internaţionali participanţi la proiect: Zane Berzina (Letonia/Germania) si Jackson Tan (Singapore/Marea Britanie), Maurin Donneaud si Vinent Roudaut (Franţa), Anna Biro (România/Canada), Luke Fischbeck (SUA), Hillevi Munthe (Norvegia) si Elisabeth Schimana (Austria), Tincuta Heinzel (România/Germania).

 

Cu “HAPTOSONICS”, termen născut din juxtapunerea noţiunilor de “haptic” şi “sonic”, expoziţia propune o incursiune în lumea computaţiei fizice şi explorează relaţia ce se poate stabili între formele de experienţă tactilă şi acustică. Centrat pe potenţialul artistic al alianţei dintre tehnologiile digitale şi materialele textile, prezentul proiect încearcă sa prezinte câteva din cele mai relevante abordări în domeniul esteticii computaţionale din domeniul textil şi modul în care ele ne afectează.

 

Tincuţa Heinzel este artist și curator, membru al Asociaţiei 2580 (Cluj, Romania) și al Institutului Paidia (Köln, Germania). După studii de artă și antropologie culturală la Cluj, ea şi-a susţinut teza de doctorat în estetică şi ştiinţele artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Domeniul său de cercetare este relația dintre artă și tehno-științe, cu o atenție specială acordată textilelor electronice și tehnologiilor portabile. Producţia sa artistică se concentrează asupra textilelor, textilelor electronice, instalațiilor video și interactive. Ea a iniţiat şi curatoriat mai multe proiecte, printre care „Arii de conflu(x)ente” şi „Artişti în industrie”. Ca editor a publicat Artă, spaţiu şi memorie în era digitală la editura Paideia (Bucureşti, 2010) şi a coordonat numărul dedicat „Fenomenologiei tehnologiilor digitale” al revistei Studia Philosophia (no.3/2010). 

 

În cadrul acestei expoziții Tincuta Heinzel prezintă lucrarea Hedgehog Fabric care este un comentariu la poluarea fonică din mediul urban.

 

Cu ocazia expoziţiei a fost publicat un catalog ce cuprinde pe lângă prezentările lucrărilor şi ale artiştilor participanţi, şi un eseu semnat de Tincuta Heinzel şi o serie de interviuri cu artiştii prezenţi în expoziţie.

 

Expoziţia poate fi vizitată până pe 27 octombrie la Centrul de Artă Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2, Oslo, Norvegia. Mai multe informaţii pe ww.rkis.se şi www.ateliernord.no.

 

Proiectul este realizat de Atelier Nord din Oslo în colaborarea cu ICR Stockholm, Norsk kulturråd, Notam, PNEK, Ambasada Austriei la Oslo, IMA, i/o/lab, KinoKino, Norske Kunsthåndverkere, Conseil des arts et des lettres Québec. 

 

Persoană de contact: Simona Buzatu, Coordonator de proiecte ICR Stockholm – simona.buzatu at rkis.se / 0046 (0)8 20 76 06.

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20131011/349a4708/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 8059 bytes
Desc: not available
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20131011/349a4708/attachment-0001.jpg>


More information about the oberlist mailing list