[oberlist] CinePOLSKA / Filme despre curaj la Chișinău

Tomasz Kluz tomasz.kluz at instytutpolski.org
Mon Nov 2 09:10:11 CET 2015


București, 2.11.2015
Comunicat de presă, spre publicare imediată

CinePOLSKA / Filme despre curaj la Chișinău
Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA 2015, când spectatorii din Chișinău vor vedea șase dintre cele mai interesante filme artistice realizate în ultimele luni în Polonia. Proiecțiile încep pe 6 noiembrie, la cinematograful Odeon, și constituie cea mai de amploare prezentare a cinematografiei poloneze în Republica Moldova. Intrarea este liberă.
„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează istorii emoționante inspirate din întâmplări reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA în Republica Moldova. „Personajele din filmele pe care le-am selectat pentru publicul din Chișinău se luptă cu propriile slăbiciuni, cu adversari brutali, deseori chiar cu întâmplări istorice care le pun în dificultate. Cu toate acestea, curajul, mândria și determinarea lor le-au ajutat în repetate rânduri să depășească problemele sau, pur și simplu, să supraviețuiască cu demnitate unor momente extreme de grele. Din program nu lipsește și o comedie, care îi înfățișează pe polonezi într-un mod ilar, dar nu lipsit de critică. Am speranța că mulțumită acestei selecții publicul ne va cunoaște mai bine.” – adaugă Agnieszka Skieterska.
CinePOLSKA începe pe 6 noiembrie, la ora 19.00, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
Al doilea film din program este „Jack Strong”, în regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de acțiune din Polonia. Filmul prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofițer polonez, care dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varșovia, riscându-și propria viață și pe cea a familiei sale. Din cauza acestor acțiuni, Kukliński a fost nevoit să fugă din Polonia comunistă cu ajutorul serviciilor americane. Întâmplările tensionante prin care a trecut acesta avem așadar ocazia să le urmărim pe marele ecran.
Proiecția de filme artistice poloneze de la Chișinău este și un prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani - „Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.
Tinerii de astăzi, cu sistemul lor de valori și cu modul în care relaționează între ei sunt portretizați de Anna Kazejak în filmul „Promisiunea”. Tragedia prezentată aici este urmarea unei înțelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul și curajul, dar și a barierelor în comunicarea dintre adulți și tineri.
În cadrul CinePOLSKA spectatorii vor putea vedea și „Fotograful” lui Waldemar Krzystek, un film polițist cu istoria recentă pe fundal. Dincolo de acțiunea tensionantă, regizorul prezintă în filmul său mecanismele aversiunii și fricii între două popoare înrudite, dar și oameni care nu vor să se supună acestor mecanisme.
Zilele Filmului Polonez la Chișinău se încheie pe 11 noiembrie cu o comedie pe care criticii o compară cu o „ciocolată amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă. Filmul a obținut la festivalul de film din Gdynia premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.
Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, în colaborare cu Studioul Moldova Film și cinematograful Odeon, precum și cu suportul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău.
Informații practice:

  *   CinePOLSKA se desfășoară în perioada 6 - 11.11.2015, la cinematograful Odeon (adresa: str. Mihai Eminescu nr. 55);
  *   Toate proiecțiile încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă;
  *   Filmele au subtitrare în limba română, iar două dintre ele („Dumnezeii” și „Fotograful”) au subtitare și în limba rusă;
  *   Programul CinePOLSKA și informații despre filme: www.culturapoloneza.ro<http://www.culturapoloneza.ro>

Mai multe informații despre CinePOLSKA:
Mirela Lazăr, coordonator proiect
e-mail: mirela.lazar la instytutpolski.org<mailto:mirela.lazar la instytutpolski.org>
tel. +40 21 224 45 56

Tomasz Kluz
Koordynator programów / Coordonator de programe
Instytut Polski w Bukareszcie / Institutul Polonez din Bucureşti
Str. Popa Savu nr. 28, 011433 Bucuresti
Tel.: +40 21 224 45 56<tel:%2B40%2021%20224%2045%2056>
Fax: +40 21 224 56 93<tel:%2B40%2021%20224%2056%2093>
www.culturapoloneza.ro<http://www.culturapoloneza.ro/>
www.getyourip.ro<http://www.getyourip.ro/>
[Logo IP mail]<http://www.culturapoloneza.ro/>[logoRPMB z logo CBSS male]
Niniejsza wiadomość (wraz z załącznikami) jest własnością Ministerstwa Spraw Zagranicznych i może zawierać informacje służbowe prawnie chronione. Jeśli nie są Państwo właściwym adresatem lub otrzymali Państwo tę wiadomość na skutek pomyłki, prosimy o tym fakcie niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć otrzymaną wiadomość. Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione.
 This message (including attachments) is a property of Ministry of Foreign Affairs and may contain important and/or privileged information. If you are not the intended recipient or have received this message by mistake, please notify the sender immediately and delete this message. Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material in this message is prohibited.
 Mesajul de mai sus (împreună cu anexele sale) este proprietatea Ministerului Afacerilor Externe din Polonia si poate conţine informaţii confidenţiale. Dacă nu sunteţi destinatarul mesajului sau acesta v-a fost transmis din greşeală, vă rugăm să anunţaţi imediat expeditorul şi să ştergeţi mesajul primit. Folosirea, copierea sau propagarea neautorizată a informaţiilor conţinute în acest mesaj este interzisă.

-------------- partea următoare --------------
Un ataşament HTML a fost eliminat   
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0001.html>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 6649 bytes
Desc: image001.png
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0001.png>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image002.jpg
Type: image/jpeg
Size: 7197 bytes
Desc: image002.jpg
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0003.jpg>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: CP Filme despre curaj Chisinău.docx
Type: application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
Size: 124924 bytes
Desc: CP Filme despre curaj Chisinău.docx
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0001.docx>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Filme despre curaj_Moldova__RGB_lowres.jpg
Type: image/jpeg
Size: 193581 bytes
Desc: Filme despre curaj_Moldova__RGB_lowres.jpg
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0004.jpg>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Orizontal - Chisinau.jpg
Type: image/jpeg
Size: 261640 bytes
Desc: Orizontal - Chisinau.jpg
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20151102/be2f0606/attachment-0005.jpg>


More information about the oberlist mailing list