[oberlist] Focus atelier Chsinau, 03-09 2016

Rusanda Curca aliescu90 at yahoo.com
Mon Oct 3 14:17:15 CEST 2016


Centrul de Proiecte Culturale Azart și Asociația Reciproca, Cluj, vă invită la evenimentele din cadrul Focus Atelier Chisinau, care are loc în perioda 03-09 octombrie, 2016.

Găsiți mai jos programul și vă așteptăm cu drag.
3-7 octombrie
Atelier de Teatru Forum și TeatruInvizibil, facilitat de George Wielgus (UK) și Lorand Claudiu Maxim (RO),Centrul Național de Educație Prin Artă, Str. Serghei Lazo 23(atelier de tip închis)
7 octombrie, ora 19.00
Dezbatere ”Teatrul dedicat comunității” coordonatăde Lorand Claudiu Maxim,Locație: Centrul Național de Educațieprin Artă, Str. Serghei Lazo 23Interesul pentru teatru comunitar se răsfrângeimplicit în interesul de a te exprima liber, de a face politică, de a provocastatus quo-ul sau a vindeca răni. Consumatorii acestui tip de teatru sunt maimult decât un public țintă. Ei sunt implicați în procesul de realizare al unuispectacol. Acestă practică artistică este un demers spre democratizarea artei,spre scoaterea ei de sub imperativul background-ului şi aducerea practiciiartistice la dispoziţia oricărui cetăţean creator. Teatrul comunitar sedefinește, evident, doar în relație cu o comunitate, dar, la rândul lui, esteun instrument colectiv de redefinire.
8 octombrie, ora 17.00
Proiecția filmului documentar Școala Noastră
Locația: Zpațiu, Muzeul ZemstveiGuberniale, Str Sciusev 103Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-CozmaȚara/anul: SUA / Elveția 2011
Durata: 1h 35 min
Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, suntparte dintr-una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Pedurata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie şiluciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şirevoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios alsărăciei şi dificultăţile din învăţământ, dar bine ancorat în ritmurilehipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este atât oemoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, cât şi omeditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.Filmul a primit premiul Sterling pentru cea mai bună producţie americană lafestivalul Silverdocs, în 2011.
Mona Nicoară a început să lucreze în film ca producător asociat pentruproducţia Children Underground (2001), care a primit premiul special aljuriului la Festivalul de Film Sundance. Filmul va fi urmat de discuții.
9 octombrie, ora 17.00
Proiecția filmului documentar Blokada

Locația: Zpațiu, Muzeul ZemstveiGuberniale, Str Sciusev 103Regia: Igor Bezinovic
Țara/anul: Croaţia, 2012
Durata: 1h 33 min
Subtitrare: română
 Blokada oferă o perspectivă unică dininteriorul unuia dintre cele mai masive, longevive şi semnificative protestecroate de după 1971. Acţiunea a început în aprilie 2009, la Facultatea deŞtiinţe Umaniste şi Sociale din Zagreb. Lupta împotriva comercializăriieducaţiei şi grevele academice au durat 34 de zile. Revolta s-a răspândit înmai bine de 20 de facultăţi de-a lungul ţării, iar studenţii au devenit unsubiect politic activ şi relevant. Regizorul a urmărit totul îndeaproape, de laentuziasmul întâlnirilor preliminare şi primele semne de extenuare, ladiscuţiile purtate în miezul nopţii, la sprijinul iniţial al celor mai mulţimembri ai facultăţii pentru cererile studenţilor, la punctul în care acestorali se întoarce spatele, şi până la încercarea de a purta o discuţie cu unministru al educaţiei… între timp dispărut. Privit astfel, „blocada” apare nudoar ca o acţiune strict fizică, ci ca una care le revelează studenţilor adevăratelelor limite şi drepturi. Filmul va fi urmat de discuții. Intrarea le evenimentele din cadrul FocusAtelier Chisinau este gratuită
Eveniment organizat de Centrulde proiecte Culturale AzartPartener principal: Asociația Reciproca, Cluj-NapocaOrganizat cu sprijinul: Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chisinau, Direcția Cultură aMunicipiului ChisinauParteneri: Asociațiatinerilor artiști Oberliht/ Centrul deartă Contemporană KSA:K/ One worldRomania/ AsociatiaRestart/Centrulnațional de educație prin artă/ Reboot the roots/ European Cultural Foundation 
-------------- partea următoare --------------
Un ataşament HTML a fost eliminat   
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20161003/2bc91543/attachment.html>


More information about the oberlist mailing list