[oberlist] Comunicat de presa CinePOLSKA - cele mai bune filme din Polonia, la Chisinau

Tomasz Kluz tomasz.kluz at instytutpolski.org
Mon Oct 31 11:22:28 CET 2016


București,31.10.2016
Comunicat de presă, spre publicare imediată


CinePOLSKA la Chișinău – o toamnă cu film polonez
Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia și în lume, vor putea fi vizionate la Chișinău, între 4 și 9 noiembrie a.c., în cadrul festivalului CinePOLSKA, la cinematograful Odeon. Intrarea este liberă.
Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA se deosebesc prin calitatea sa artistică și distribuția actoricească de prim rang. Ele au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.
– Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre – explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București care, în colaborare cu Asociația Cineaștilor din Polonia, organizează festivalul. Motto-ul CinePOLSKA 2016 are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual – adaugă Agnieszka Skieterska.
Un eveniment conex Festivalului CinePOLSKA îl va reprezenta expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, pregătită de Fundația In Situ, care crează Arhiva Creațiilor lui Krzysztof Kieślowski în Polonia. Prezentată la cinematograful Odeon cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea renumitului regizor și a 20 de ani de la moarte, expoziția prezintă personalitatea acestuia, precum și valorile după care s-a călăuzit în munca de regizor.
În primăvara lui 2017, CinePOLSKA ajunge și la Bălți, unde spectatorii vor putea vedea o selecție a filmelor prezentate anul acesta la Chișinău.
Prezentarea de filme din cadrul CinePOLSKA este organizată de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Studioul Moldova Film și cinematograful Odeon, și cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică.

  *   CinePOLSKA se desfășoară în perioada 4-9.11.2016, la Cinematograful Odeon (adresa: str. Mihai Eminescu nr. 55).
  *   Toate proiecțiile încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă.
  *   Toate filmele au subtitrare în limba română.
  *   Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro<http://www.culturapoloneza.ro>
CinePOLSKA 2016 - Program

4.11.2016, ora 19.00
EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Polonia, 2015, 112 min., comedie
Regia: Janusz Majewski
Scenariul: Włodzimierz Kowalewski
Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.
subtitrare în limba română
La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și  dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.
„Excentricii”, a cărui acțiune se desfășoară pe ritmul unor hituri aparținând celor mai mari legende ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei comuniste. Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar.” - Małgorzata Steciak, „Stopklatka”

5.11.2016, ora 19.00
TRUPUL / Body/Ciało
Polonia, 2015, 90 min., dramă
Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.
subtitrare în limba română
Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte.
„Szumowska pune față în față trei abordări complet diferite despre viață, singurătate și corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reușește să comunice cu fiica sa și care-și îndeplinește sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoție. Și, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăiește într-o lume doar a ei și care nu reușește să treacă peste pierderea suferită în trecut.” - Łukasz Rogojsz, „Newsweek Polska”
Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015.

6.11.2016, ora 19.00
VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy
Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie
Regia și scenariul: Kinga Dębska
Distribuția: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a.
subtitrare în limba română
Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.
„Kinga Dębska vorbește despre situații cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privință; așteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile șamanice și sfaturile vracilor, și în cele din urmă discursul funerar - toate sunt situații din viața reală.” - Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”
Filmul a câștigat Premiul publicului la Festivalul Ceau Cinema! de la Timișoara, ediția 2016.

7.11.2016, ora 19.00
ÎNSTRĂINARE / Obce niebo
Polonia, Suedia, 2015, 107 min., dramă, thriller
Regia: Dariusz Gajewski
Scenariul: Dariusz Gajewski, Michał Godzic
Distribuția: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Ewa Fröling ș.a.
subtitrare în limba română
Un cuplu de emigranți polonezi și fiica lor, Ula, trăiesc într-un orășel din nordul Suediei. Într-o zi, în casa lor vine Anita de la Biroul de Asistență Socială. Micuța Ula, la fel ca alți 30.000 de copii din Suedia, este luată părinților pentru a merge spre adopție. Din acest moment, începe o luptă dramatică pentru supraviețuire, libertate și iubire.
Filmul este inspirat din fapte reale.
„O dramă psihologică bine închegată, tensionată, care pune accent pe relațiile deloc ușoare dintre membrii familiei și lupta părinților pentru a-și recupera copilul. Fundalul pentru personajele interesant construite -  al tatălui necredincios care se luptă cu sentimentul vinovăției și al mamei isterice care se străduiește să se mențină cu picioarele pe pământ - este activitatea perfidă a funcționarilor, care transformă o instituție care servește binelui familiei într-o mașină totalitară, care nu ține cont de specificul educației.” - Janusz Wróblewski, „Polityka”

8.11.2016, ora 19.00
ANATOMIA RĂULUI / Anatomia zła
Polonia, 2015, 122 min., thriller
Regia și scenariul: Jacek Bromski
Distribuția: Krzysztof Stroiński, Marcin Kowalczyk, Piotr Głowacki, Andrzej Seweryn ș.a.
subtitrare în limba română
Un asasin plătit, cunoscut sub pseudonimul Lulek, este eliberat condiționat din închisoare. La scurt timp, procurorul care a contribuit la arestarea lui îi face o propunere de nerefuzat. În schimbul unei sume mari de bani și posibilitatea de a pleca din țară, Lulek trebuie să-l lichideze pe comandantul Biroului Central de Investigații. Lulek acceptă provocarea, însă, având probleme cu vederea, îi cere ajutorul lui Staszek, un lunetist dat afară din armată pentru uciderea unor civili în Afganistan. Recompensa promisă: întoarcerea în armată, de această dată în serviciul de contraspionaj.
„Cel ce ridică sabia, de sabie va muri. Cel mai recent film al lui Jacek Bromski seamănă puțin cu tragedia greacă, în care destinul este de-a dreptul implacabil. Odată ce ai apăsat pe trăgaci, nu mai există cale de întoarcere. „Anatomia răului” prezintă o Polonie ocupată de cancerul corupției. Răul este pretutindeni, nu există personaje pozitive; la un moment dat, toți au meritat un glonț în cap sau o coasă sub coaste. Nu există salvare și speranță.” - Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”

9.11.2016, ora 19.00
STATELE UNITE ALE IUBIRII / Zjednoczone stany miłości
Polonia, Suedia, 2016, 105 min., dramă
Regia și scenariul: Tomasz Wasilewski
Distribuția: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Łukasz Simlat ș.a.
subtitrare în limba română
Polonia, 1990. Vântul schimbării bate deasupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei, Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.
„Poveștile celor patru femei sunt variante diferite ale iubirii imposibile. Iubirea pentru un preot. Dragostea pentru un bărbat a cărui soție este grav bolnavă (când soția moare, bărbatul pierde acest sentiment). Iubirea lesbiană care trebuie mascată cu viclenie. Și dragostea Marzenei, soția imprudentă a emigrantului, sau mai degrabă lipsa iubirii, pentru care aceasta va fi pedepsită.” - Tadeusz Sobolewski, „Gazeta Wyborcza”
Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2016.



Tomasz Kluz
Koordynator programów / Coordonator de programe
Instytut Polski w Bukareszcie / Institutul Polonez din Bucureşti
Str. Popa Savu nr. 28, 011433 Bucuresti
Tel.: +40 21 224 45 56<tel:%2B40%2021%20224%2045%2056>
Fax: +40 21 224 56 93<tel:%2B40%2021%20224%2056%2093>
www.culturapoloneza.ro<http://www.culturapoloneza.ro/>
www.getyourip.ro<http://www.getyourip.ro/>
[LOGO_3_IP]<http://www.culturapoloneza.ro/>     [cid:image003.jpg la 01D153A9.9998EE50] <http://www.wroclaw2016.pl/>
Niniejsza wiadomość (wraz z załącznikami) jest własnością Ministerstwa Spraw Zagranicznych i może zawierać informacje służbowe prawnie chronione. Jeśli nie są Państwo właściwym adresatem lub otrzymali Państwo tę wiadomość na skutek pomyłki, prosimy o tym fakcie niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć otrzymaną wiadomość. Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione.
 This message (including attachments) is a property of Ministry of Foreign Affairs and may contain important and/or privileged information. If you are not the intended recipient or have received this message by mistake, please notify the sender immediately and delete this message. Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material in this message is prohibited.
 Mesajul de mai sus (împreună cu anexele sale) este proprietatea Ministerului Afacerilor Externe din Polonia si poate conţine informaţii confidenţiale. Dacă nu sunteţi destinatarul mesajului sau acesta v-a fost transmis din greşeală, vă rugăm să anunţaţi imediat expeditorul şi să ştergeţi mesajul primit. Folosirea, copierea sau propagarea neautorizată a informaţiilor conţinute în acest mesaj este interzisă.

-------------- partea următoare --------------
Un ataşament HTML a fost eliminat   
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20161031/57e3d7f2/attachment-0001.html>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 32836 bytes
Desc: image001.jpg
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20161031/57e3d7f2/attachment-0002.jpg>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image002.jpg
Type: image/jpeg
Size: 2558 bytes
Desc: image002.jpg
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20161031/57e3d7f2/attachment-0003.jpg>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Cine_Polska_Chisinau_3.png
Type: image/png
Size: 428387 bytes
Desc: Cine_Polska_Chisinau_3.png
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20161031/57e3d7f2/attachment-0001.png>


More information about the oberlist mailing list