[oberlist] FILMCHIOȘC: BURKINABÈ RISING: arta rezistenței în Burkina Faso / the art of resistance, 16.10.2018, 19:00

info info at oberliht.com
Sat Oct 13 22:58:01 CEST 2018


 <https://bucuresti68.files.wordpress.com/2018/09/screen-shot-2018-10-12-at-19-39-11.png>
https://bucuresti68.wordpress.com/2018/10/13/burkinabe/

FILMKIOSK: BURKINABÈ RISING: the art of resistance in Burkina Faso, October 16, 2018, 7 pm

– – – scroll down for English version – – –

RO
——
BURKINABÈ RISING: arta rezistenței în Burkina Faso
un film documentar de Iara Lee
72′ / 2018 / Burkina Faso/SUA/Bulgaria

16 octombrie 2018, ora 19:00
Apartamentul Deschis
str. București 68/1, Chișinău

Burkinabè Rising, un nou documentar al Cultures of Resistance Films, prezintă o mișcare de rezistență nonviolentă in Burkina Faso. O țară mică, fără ieșire la mare, din Africa de Vest, Burkina Faso este patria unei comunități vibrante de artiști și cetățeni angajați, care oferă un exemplu de tipul de schimbare politică ce se poate obține atunci cînd oamnii se adună. E o inspirație, nu doar pentru restul Africii, cît și pentru restul lumii.



Prin film, muzică, ecologie, artă vizuala și arhitectură, oamenii prezenți în acest film duc mai departe spiritual revoluționar al lui Thomas Sankara. După ce a devenit președinte în 1983, Sankara a fost omorît intr-o lovitură de stat in 1987, condusă de prietenul și consilierul lui apropiat Blaise Compaoré, care a condus țara apoi ca un autocrat pentru 27 de ani. În octombrie 2014, o insurecție populară în masă a dus la înlăturarea lui de la putere. Astăzi, spiritul de rezistență este mai puternic ca întotdeauna în Burkina Faso.

În toamna lui 2016, regizoarea Iara Lee a călătorit dintr-un capăt în altul al țării ca să filmeze BurkinabèRising. De-a lungul călătoriei, a întîlnit un remarcabil grup de artiști, muzicieni și activiști care folosesc tradițiile artistice ale țării ca să ducă mai departe mesajul de rezistență: Joey le Soldat, rapper, își insuflă versurile cu referințe către luptele tineretului sărăcit din Ouagadougou, capitala țării, și ale fermierilor muncind la țară. Marto, cel mai cunoscut artist în Burkina Faso, transformă zidurile goale ale orașului în murale colorate condamnînd injustiția. Malika la Slameuse, o activistă pentru drepturile femeilor, prezintă poezie slam care oferă o perspectivă feministă asupra unei forme de arta dominate de barbați. Serge Aimé Coulibaly folosește dansul ca o formă de rezistență politică, cu mișcări născute dintr-o necesitate de a-și spune cuvîntul și de a acționa.

Pe lîngă prezentarea unor artiști individuali, Burkinabè Rising documentează un festival al artei reciclate și intervievează grupuri de fermieri care se ridică împotriva abuzurilor agriculturii corporatiste. Afișînd o panorama a rezistenței creative, filmul arată cum renăscutul val revoluționar Burkinabè, luptînd pentru obținerea pacii și justiției, se manifestă prin expresii culturale, impregnînd fiecare aspect al vieții de zi cu zi.

Această proiecție este parte a programului Centrul Civic al Chișinăului – cinema în aer liber <https://chisineu.wordpress.com/proiecte/centrul-civic-cinema>, și beneficiază de suținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în cadrul proiectului CHIOȘC <http://chiosc.oberliht.org/>.

 <https://bucuresti68.files.wordpress.com/2018/09/screen-shot-2018-10-12-at-23-52-39.png>
EN
——

BURKINABÈ RISING: the art of resistance in Burkina Faso
a documentary movie by Iara Lee
72 ‘/ 2018 / Burkina Faso/USA/Bulgaria

October 16, 2018, 7 pm
Flat Space
68/1 Bucuresti str., Chișinău

A small landlocked country in West Africa, Burkina Faso is home to a vibrant community of artists, musicians, engaged citizens who carry on the revolutionary spirit of Thomas Sankara, killed in a coup d’état led by his best friend and adviser Blaise Compaoré, who then ruled the country as an autocrat for 27 years, until a massive popular insurrection led to his removal. Today, the spirit of resistance and political change is mightier than ever and it permeates every aspect of the Burkinabe life. It is an inspiration, not only to Africa, but to the rest of the world.

This screening is organized as part of Chisinau Civic Center – open air cinema project <https://chisineu.wordpress.com/proiecte/centrul-civic-cinema> and is supported by the Ministry of Education, Culture and Research of Republic of Moldova in the frame of KIOSK <http://chiosc.oberliht.org/> project.


oberliht
info at oberliht.org
http://oberliht.org

asociază-te / follow us
https://www.telegram.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht (RO)
https://www.facebook.com/Oberliht (EN)
https://www.twitter.com/oberlihtlive
https://www.vk.com/oberlihtassociation
https://www.vimeo.com/oberliht
https://www.youtube.com/channel/UCvsyoCq3aczyvtsfTvKyqyw

aboneaza-te la [oberlist] / subscribe
https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist <https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist>
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
information gateway for arts and culture from Moldova

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20181013/6f038b29/attachment-0001.html>


More information about the oberlist mailing list