[oberlist] EDU-ART: Învățământul artistic în contextul transformărilor politice, economice și sociale – masa rotundă, 14.11.2019, 16:00

oberliht info at oberliht.org
Tue Nov 12 04:22:52 CET 2019


https://arteduct.wordpress.com/2019/11/12/masa-rotunda/ <https://arteduct.wordpress.com/2019/11/12/masa-rotunda/>
RO
Învățământul artistic în contextul transformărilor politice, economice și sociale – masă rotundă
14 noiembrie 2019, ora 16:00
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice / Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design / sala mică (str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)
Vă invităm să participați la masa rotundă cu titlul Învățământul artistic în contextul transformărilor politice, economice și sociale, care problematizează modul în care a evoluat învățământul artistic în ultimele 3 decenii în Republica Moldova și în regiune, nevoia ajustării programelor la noile realități și apariția noilor inițiative în acest domeniu.
Cu ocazia acestei întâlniri ne dorim să avem o discuție despre curriculumul universitar, programele de studiu și nevoia ajustării lor la noile realități de ordin economic și social în contextul transformarilor politice prin care trece regiunea noastră începând cu anii ’90. Dacă multe din domeniile de importanță strategică au fost deja relansate, constatăm cu regret că sfera învățământului artistic (sfera artelor vizuale) a rămas în urmă și nu reușește sa se reinventeze pe sine, iar în lipsa unor resurse atat de ordin uman, informațional cât și financiar absolut necesare pentru resuscitarea sa, aceasta se dezvoltă mai curând după inerție, urmând unor modele de studiu elaborate încă în anii ’30 ai secolului trecut.
Într-o perioadă a tranziției, când un set de valori asociate cu un regim totalitar este înlocuit de altele noi, care încă sunt în proces de a fi definite în noul context al democratizării, dar și al liberalizării pieței, se observă cum instituțiile de învățământ public, aflate sub coordonarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, renunță din ce în ce mai mult la rolul său determinant în formarea politicilor educaționale din sfera artei, transferând parțial acest rol către noile inițiative private active în acest domeniu. Unele din ele (ONG-uri, inițiative educaționale etc.) lucrează experimental și dezvoltă noi practici artistice și instrumentariu de analiză critică într-o strânsă relație cu transformările de ordin politic, economic și social, iar altele (companii) cu un profil comercial, pun accent pe dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților, pregătindu-i pentru a face față cerințelor pieții și pentru a se integra într-o lume configurată după modelul capitalist. Amble cazuri semnalează nevoia urgentă pentru institutele educaționale publice de a se (re)poziționa în noua configurare politică și de a se implica în discuții pe marginea (re)definirii rolului educației artistice în societatea moldovenească, atât din punct de vedere metodologic, cât și la nivel de conținut.
Cu scurte prezentări vor evolua Lilia Dragneva, directoare-adjunct a Colegiului de Arte Plastice Al. Plămădeală / directoarea Centrului pentru Artă Contemporană [ksa:k], Vladimir Us, curator, coordonator de programe la Asociația Oberliht și Janos Sugar, artist, fondator al Departamentului Intermedia al Academiei Maghiare de Artă din Budapesta, Prof. DLA habilitat. La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor de învățământ superior și școlilor de artă, cadre didactice și autori de programe, implicați în elaborarea și implementarea curriculumului / programelor de studiu pentru învățământul artistic de diferite niveluri.
Masa rotundă Învățământul artistic în contextul transformărilor politice, economice și sociale este organizată de Asociația Oberliht <http://www.oberliht.com/> în cadrul proiectului Edu-Art, în parteneriat cu FAPDD / AMTAP <http://amtap.md/>, CAP Al. Plămădeală <http://www.colegiuarte.md/> și FAPD / UPS I. Creangă <https://arte.upsc.md/> și e finanțată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova <https://mecc.gov.md/>. Acest eveniment se desfășoară cu ocazia Seminarului Științific Metodologic Probleme metodico-didactice în învățământul artistic superior <http://amtap.md/event/seminarul-stiintific-metodologic-probleme-metodico-didactice-in-invatamantul-artistic-superior-2/> organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice pe 15 noiembrie 2019.
oberliht
022 286317
info at oberliht.org
http://oberliht.org

asociază-te / follow us
https://www.telegram.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht (RO)
https://www.facebook.com/Oberliht (EN)

aboneaza-te la [oberlist] / subscribe
https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist <https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist>
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
information gateway for arts and culture from Moldova

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20191112/e6879054/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Screen Shot 2019-11-12 at 05.21.47.png
Type: image/png
Size: 1095513 bytes
Desc: not available
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20191112/e6879054/attachment-0001.png>


More information about the oberlist mailing list