[oberlist] Fondul Solidarității pentru Artiști/e Independenți/e - apel de participare

oberliht info at oberliht.org
Fri Oct 30 05:04:48 CET 2020


 <https://zpatiu.files.wordpress.com/2020/10/img_2346_ed.jpg>
https://zpatiu.wordpress.com/2020/10/30/fondul-solidaritatii/
Asociația Oberliht în parteneriat cu CEC ArtsLink și Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova anunță un concurs de granturi pentru sprijinul artiștilor/elor și lucrătorilor/oarelor independenți/e din sfera culturii din Republica Moldova, care au fost afectați/e de situația pandemică declarată în legătură cu virusul COVID19.

Prin acest apel vor fi distribuite în jur de 30 de granturi în mărime de 5000 lei fiecare, drept suport financiar acordat artiștilor/elor și lucrătorilor/oarelor din sfera culturii, care nu au putut să își exercite activitatea profesională integral sau parțial, fiind limitați/e de restricțiile impuse în urma declarării Stării de urgență urmată de Starea de alertă în sănătate publică, începând cu 17 martie 2020.

La apel sunt invitați/te să răspundă artiștii/ele, curatorii/oarele, criticii/le, jurnaliștii/ele și activiștii/ele culturali/e, care activează autonom și care produc conținut artistic într-un mod independent, indiferent de comanditar (fie el public sau privat), și care au întâmpinat dificultăți financiare sau de alt ordin create de situația pandemică (au activat în lipsa unui contract de muncă pentru perioada martie-octombrie 2020 etc.).

Apelul se adresează creatorilor/oarelor ce activează în domeniul artei contemporane, realizând lucrări și proiecte pe parcursul ultimilor 3 ani ce susțin experimentul în artă și care se înscriu în următoarele domenii, fără, însă, a se limita la ele:
– lucrări de artă realizate în spații publice cu scopul democratizării spațiului urban
– lucrări de artă ce atenționează asupra unor inegalități de ordin social și lipse
– lucrări de artă politică care urmăresc inițierea unor discuții pe marginea unor subiecte de interes public excluse din discursurile oficiale / drept alternativă unor discursuri dominante
– forme experimentale de curatoriat (valorificarea unor spații publice abandonate, activarea unor spații culturale alternative prin artă, lucrul cu comunitățile, proiecte de educație și cercetare artistică)
– critică și jurnalism cultural (studii și publicații la tema artei contemporane / articole scrise pe marginea activității desfășurate de organizațiile și inițiativele culturale independente)
– activism cultural și activități de advocacy în domeniul culturii îndreptat spre dezvoltarea scenei culturale independente și crearea unor condiții mai bune pentru lucrătorii culturali

Doritorii de a depune dosarul de participare sunt rugați să completeze acest formular <https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWwDMSG9W5FyUacVLbETNU2GcpO7hE2PoaG75Wcen9JudIPQ/viewform>.
Data limita pentru depunerea candidaturii este 13 noiembrie 2020, ora 23:59.
Candidații/ele selectați/e vor fi informați/e prin email până la 23 noiembrie 2020.
În cazul selecției, vă exprimați acordul cu publicarea pe paginile web ale proiectului a materialelor transmise în cadrul acestui apel.
Decizia adoptată de comisia de selecție formată din reprezentanții CSCI din RM este finală și nu poate fi contestată.

Despre campanie

Pe parcursul anului 2020, în contextul pandemiei COVID19, au fost expediate mai multe demersuri <https://zpatiu.wordpress.com/2020/06/19/csci-solicitare/> în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM (MECC) privind nevoia implementării unor măsuri de protecție pentru artiști/ele independenți/e. În lipsa unui răspuns constructiv din partea MECC a fost lansată campania Fondul Solidarității pentru Artiști/e Independenți/e, cu scopul inițierii unei discuții publice pe marginea nevoii asigurării artiștilor/elor independenți/e cu un program de protecție socială. În cadrul campaniei se prevede organizarea unui concurs de granturi pentru artiști/e și lucrători/oare independenți/e din sfera culturii din Republica Moldova, a unei mese rotunde la tema nevoii adoptării un set de măsuri de protecție socială a artiștilor/elor (Legea Artistului) și crearea unei baze de date cu lucrări și proiecte de artă contemporană din Republica Moldova.

Susține campania!

Doritorii de a susține campania își pot direcționa suportul financiar pe contul Asociației Oberliht:
IBAN: MD05ML000002224425002678
Beneficiar: AO Asociaţia Tinerilor Artişti “Oberliht”
Codul fiscal: 1011620005103
Destinația plății: donație pentru campania Fondul Solidarității pentru Artiști/e Independenți/e

Granturile acordate în calitate de suport în cadrul acestei campanii satisfac doar într-o mică măsură nevoile curente ale membrilor comunității culturale independente și reprezintă mai curând un gest simbolic de atenție acordat comunității artistice pe fundalul absenței totale a unui sprijin din partea statului.

Organizator

Fondată în anul 2000 și bazându-se pe o experiență îndelungată ca actor cultural independent, Asociația „Oberliht” <http://www.oberliht.com/> are scopul de a interconecta scenele artistice dispersate și de a forma o comunitate artistică, utilizând spațiile publice. Asociația are ca scop să ofere suport tinerilor artiști și să contribuie la dezvoltarea lor profesională. Ea dezvoltă și menține platforme interdisciplinare și proiecte ce vizează conectarea atât a inițiativelor locale de artă și cultură contemporană cît și a celor internaționale și pledează pentru un sector cultural puternic și independent în Republica Moldova și în regiune.

Parteneri

CEC ArtsLink <http://cecartslink.org/> promovează comunicarea internațională și proiectele inovative, axate pe colaborare și beneficiu mutual. Creăm și susținem programe care încurajează artiști în artele spectacolului, artiști vizuali, manageri culturali din Statele Unite și altele 37 de țări. În calitate de organizație internațională, credem că arta este cea mai cizelată și complexă cale de comunicare, și că munca artiștilor și a lucrătorilor în artă poate ajuta națiunile să treacă peste perioadele lungi de neîncredere, izolare și conflict.

Coaliția Sectorului Cultural Independent <https://cscirm.wordpress.com/> din Republica Moldova, în calitate de organizație-umbrelă, reunește organizații neguvernamentale și inițiative necomerciale din sectorul culturii, care își desfășoară activitatea într-un mod autonom, fără imixtiunea statului sau sectorului comercial în politica lor curatorială și editorială.

Informație pentru contact
tel: 022 286317
email: info at oberliht.org
http://oberliht.org <http://oberliht.org/>


oberliht
022 286317 / 079910102
info at oberliht.org
http://oberliht.org

asociază-te / follow us
https://www.telegram.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht (RO)
https://www.facebook.com/Oberliht (EN)

aboneaza-te la [oberlist] / subscribe
https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist <https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist>
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
information gateway for arts and culture from Moldova

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20201030/7cd3a2f5/attachment-0001.htm>


More information about the oberlist mailing list