[oberlist] Zpațiu: Edu-Art 2021 / Nistrenii – expoziție, 09-13/10/2021

oberliht info at oberliht.org
Mon Oct 11 05:33:15 CEST 2021


https://zpatiu.wordpress.com/2021/10/11/nistrenii/

– – – scroll down for English – – –

RO

Edu-Art 2021 – consolidarea legăturii între comunitățile artistice

Nistrenii – expoziție
9 octombrie 2021, ora 18:00 – vernisaj <https://zpatiu.wordpress.com/2021/10/07/ziua-atelierelor-deschise-2/>
12-13 octombrie 2021, 17:00-20:00
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)

Expoziția de față rezultă în urma expediției de cercetare <https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2021/expeditie/> pe biciclete organizate de-a lungul râului Nistru și pe ambele lui maluri între 7-18 august curent, în cadrul proiectului Edu-Art 2021 <https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2021/>.



expediția

Scopul expediției a constat în cercetarea, observarea și documentarea transformărilor de ordin  cultural, ecologic și demografic din regiunea bazinului râului Nistru. Interesul participanților s-a îndreptat către lucrările de artă monumentală și alte piese de patrimoniu întâlnite în călătorie (sculpturi și mozaicuri amplasate de-a lungul drumului), situația ecologică din regiune, fiind preocupați în particular de calitatea și accesul la apă potabilă drept un bun comun, soarta localităților abandonate în urma migrației masive a populației în căutare de muncă și alte teme specifice tranziției de la un sistem socialist la unul capitalist.

Ruta <https://ridewithgps.com/routes/37265769> aleasă a trecut prin localități mai mici precum Coșernița, Onițcani, Slobozia-Dușca, Ustia, Viscăuți, Jora, Lopatna, Nistreni, Lalova, Țîpova, Saharna, Goian, dar și mai mari, printre care orașele Criuleni, Rezina, Rîbnița și Dubăsari, fiind prioritizate drumurile secundare, deseori nepavate și pe alocuri înfundate, dar care se întindeau de-a lungul râului și în imediata lui proximitate. Traseul „schițat” cu ajutorul bicicletelor exprimă dorința noastră de a interacționa cu locuitorii din ambele regiuni și nevoia reconcilierii comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului în urma conflictului transnistrean din 1992.



bicicleta

Expoziția de față pune accent pe bicicletă în calitate de mijloc de transport alternativ transportului auto personal, nepoluant și prietenos mediului, dar și în calitate de mijloc de cercetare artistică, care permite și oferă o perspectivă aparte asupra realităților din jur (în termeni de distanțe zilnice parcurse și de cantitatea de informație ce e posibil de asimilat, timp și efort investit în deplasare, posibilitatea de a purta un dialog cu oamenii locului și de a interacționa cu împrejurările într-un mod direct).

Astfel, în expoziție se regăsesc fotografiile realizate de Ghenadie Popescu, într-o călătorie din Moldova în Franța realizată în 2006 cu bicicleta la invitația școlii Ecole du Magasin. Însoțite de mesaje scrise și expediate prin SMS, ce au fost prezentate public sub forma unei expoziții în cadrul proiectului „Un Pas de Cote / Un Pas într-o Parte <http://ecoledumagasin.com/session15/index_un_pas_de_cote.html>”, acestea s-au regăsit într-o publicație întitulată „Cronicile lui Popescu <http://ecoledumagasin.com/session15/index_unpasdecote_circuler_chroniques_popescu.html>” ce le adună pe toate la un loc. Frații Poleacov (Anton și Maxim) au făcut numeroase ture în regiunea transnistreană și alte regiuni ale Moldovei cu ajutorul bicicletei, unde au documentat localități parțial părăsite sau totalmente abandonate <https://www.scena9.ro/article/sate-abandonate-moldova-criza-demografica>. O altă serie de fotografii cu titlul #lecțiidegeografie <https://www.facebook.com/vladi.mir.79677471/> realizate într-o călătorie pe două roți ce a conectat orașele Chișinău și Bratislava îi aparține subsemnatului. Acestea examinează impactul activității umane asupra mediului înconjurător, care devine din ce în ce mai sărac.



artifactele

Colecția de lucruri adunate în timpul expediției de cercetare cuprinde atât obiecte (piese de bicicletă, calendare, obiecte din plastic și alte materiale) fabricate de om, cât și roci, scoice, vegetație și insecte, care au fost expuse în calitate de mărturii din călătorie și referințe despre specificul zonei tranzitate. Cele 2 săptămâni au fost documentate prin fotografii, video secvențe, notițe din călătorie, desene și hărți, prezentate și ele alături de obiectele colectate și lucrările de artă expuse. Acestea oferă o perspectivă individuală asupra unei experiențe colective trăite în comun. Chiar dacă pentru unii din noi experiența dată s-a adeverit a fi o încercare dificilă de adaptare la noile condiții, atât din punct de vedere fizic (participanții la expediție fiind nevoiți să facă față unor provocări neașteptate precum temperaturi înalte, lipsa apei potabile, teren dificil etc.), cât și mental dacă e să ținem cont și de posibile diferențe culturale, participarea la o astfel de acțiune te face să resimți mai acut lipsele și neajunsurile dar și farmecul unei escapade din rutina zilnică trăită într-un mediu urban poluat. În cele din urmă, pentru o scurtă perioadă, cu toții am devenit Nistreni.

Vladimir Us

participanții

Maurice Grosbusch [LU] / Cristina Jacot [MD] / Anastasia Osoianu  [MD] / Maxim Poleacov [MD] / Ghenadie Popescu [MD] / Elena Russu [MD] / Vladimir Us [MD] / Viktor Vejvoda [CZ]

Măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID19
Accesul la toate evenimentele se va face, ținându-se cont de recomandările Agenției Naționale pentru Sănătate Publică <https://ansp.md/>. Membrii publicului sunt rugați să poarte măști și să respecte regulile obligatorii de siguranță (distanțare de 1 m, verificarea temperaturii la intrare, se interzice consumul băuturilor alcoolice, alte cerințe posibile) pe parcursul întregului eveniment. Vă mulțumim!

Acest eveniment face parte din programul public <https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2021/program-public/> al proiectului Edu-Art 2021 – consolidarea legăturii între comunitățile artistice <https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2021/>, care este organizat și se desfășoară în spații culturale alternative din orașele Rîbnița, Dubăsari și Chișinău.


oberliht
022 286317 / 079910102
info at oberliht.org
http://oberliht.org

asociază-te / follow us
https://www.telegram.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht (RO)
https://www.facebook.com/Oberliht (EN)
https://vk.com/oberlihtassociation
https://www.youtube.com/channel/UCvsyoCq3aczyvtsfTvKyqyw/videos

aboneaza-te la [oberlist] / subscribe
https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist <https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist>
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
information gateway for arts and culture from Moldova

Direcționează 2% din impozitul tău pe venit pentru CULTURA VIE și SPAȚII PUBLICE DESCHISE și ACCESIBILE în Chișinău și regiune!
Направь 2% подоходного налога на ЖИВУЮ КУЛЬТУРУ и ДОСТУПНЫЕ ОТКРЫТЫЕ ОБЩЕСТВЕННЫЕ ПРОСТРАНСТВА Кишинева!
http://www.oberliht.org/suport/


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20211011/fd4b4c16/attachment-0001.htm>


More information about the oberlist mailing list