[oberlist] Mariupolis – un film documentar de Mantas KVEDARAVICIUS [LT] – proiecție

info oberliht.org info at oberliht.org
Tue Jun 14 09:59:24 CEST 2022


[https://zpatiu.files.wordpress.com/2022/06/mariupolizpatiu.jpg?w=1024]<https://zpatiu.files.wordpress.com/2022/06/mariupolizpatiu.jpg>https://zpatiu.wordpress.com/2022/06/13/mariupolis/

– – – scroll down for English – – –

RO

Mariupolis – un film documentar de Mantas KVEDARAVICIUS [LT] – proiecție
2016 | 88 min. | limba: rusă | subtitre: engleză

16 iunie 2021, ora 19:00
Casa Zemstvei / Zpațiu (str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Bărbatul își repară plasa de pescuit și se îndreaptă spre pod. Două tramvaie se ciocnesc, dar nimeni nu este rănit, iar cablurile sunt puse la loc în aceeași zi. Se dă un mic concert pentru muncitorii fabricii, iar interpretarea sinceră a violonistului îi face să plângă. Bombele cad în mare, dar nimeni nu le observă. Viața de zi cu zi este definită de lucruri precum amenințările cu bombă în Mariupol, un oraș din Ucraina, la est de Crimeea, populat cândva de greci. Acesta este un omagiu puternic din punct de vedere vizual adus orașului în vremuri de criză, o dedicație pentru poeții și cizmarii săi.

Mantas Kvedaravicius [LT]: născut în 1976 la Vilnius, a fost un cineast și autor de filme documentare lituanian. A absolvit Universitatea din Vilnius, Universitatea Oxford și și-a luat doctoratul la Universitatea Cambridge. Acolo a predat și un curs de teorie a religiei, a dreptului și a politicii. A murit în Mariupol în 2022.

intrare liberă

–

Acest eveniment face parte din programul public În solidaritate cu lucrătorii/oarele culturale din Belarus și Ucraina, desfășurat în luna iunie 2022 cu suportul Fundației ERSTE<https://www.erstestiftung.org/> și a Fundației Culturale Europene (ECF)<https://culturalfoundation.eu/>.

[https://zpatiu.files.wordpress.com/2022/06/mariupolis2.jpg?w=1024]<https://zpatiu.files.wordpress.com/2022/06/mariupolis2.jpg>

EN

Mariupolis – film screening
A documentary film written and directed by Mantas KVEDARAVICIUS [LT]

2016 | 88 min. | language: Russian | subtitles: English

16th June 2020, 19:00
Zemstva House / Zpace (103, Strada Sciusev, Chisinau)

The man repairs his fishing net and walks to the bridge. Two trams drive into each other, but no one is hurt, and the cables are put in place the same day. A small concert is given for the factory workers, and the sincere performance of the violinist makes them cry. Bombs fall into the sea, but no one notices them. Daily life is defined by things like bomb threats in Mariupol, a city in Ukraine east of Crimea once inhabited by Greeks. This is a visually powerful homage to the city in times of crisis, dedication to its poets and shoemakers.

Mantas Kvedaravicius [LT]:  born in 1976 in Vilnius, he was a lithuanian filmmaker and documentary filmmaker. He graduated from Vilnius University, Oxford University, and received his doctorate from Cambridge University. There he also taught a course in the theory of religion, law and politics. He died in Mariupol in 2022.

Free entrance.

This event is part of the public programme In Solidarity with Cultural Workers in Belarus and Ukraine, which takes place in June 2022 with the support of the ERSTE Foundation<https://www.erstestiftung.org/> and the European Cultural Foundation (ECF)<https://culturalfoundation.eu/>.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20220614/8e39c4f6/attachment-0001.htm>


More information about the oberlist mailing list