[oberlist] PRUT - expoziție de fotografie de Matei Bejenaru/ 20.10.2023/ MNAM

Anastasia Palii anastasia at ancapoterasu.com
Thu Oct 12 08:21:44 CEST 2023


Asociația Română de Artă Contemporană în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei vă invită vineri, 20 octombrie, ora 16:00, la vernisajul proiectului fotografic PRUT al artistului Matei Bejenaru. 

Expoziția se va desfășura până la 10 decembrie 2023 la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău. Intrarea în ziua vernisajului este liberă.



Personalitate reprezentativă a generației anilor 1990 din România, fondator al Bienalei Periferic și al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, Matei Bejenaru trăiește și lucrează la Iași. Proiectele sale recente cercetează materialitatea mediului fotografic și politicile reprezentării în format documentar. Folosind fotografia analogă sau filmul pe peliculă, Bejenaru se concentrează asupra naturii sculptural-conceptuale a acestor medii și asupra dimensiunii lor indexice, propunând noi perspective de interpretare a realităților contemporane. Lucrările sale creează, documentează sau comentează situații de viață, putând fi asimilate unei practici artistice conceptuale prin modul în care utilizează filmul documentar cu caracter experimental sau fotoreportajul. Acestea analizează pe o durată lungă de timp efectele anumitor procese de producție economică sau tehnologică, fac legătura cu fragmente de istorie colectivă și ne vorbesc despre transformările suferite de mentalitățile sociale din țările postcomuniste în ultimele două decenii. 

      Expoziția de față este construită în jurul unor secvențe fotografice-martor realizate de artist în format analog între anii 2011 și 2023 ca parte a unei arhive de imagini documentare, aflată în permanentă creștere, ce urmărește să înregistreze schimbările profunde prezente în viața de zi cu zi din zonele rurale aflate în proximitatea râului Prut din România. Procesul de cartografiere a teritoriului din bazinul râului Prut, demarat de Matei Bejenaru în 2011, a fost generat de interesul său de a aduce în prim-plan dinamica specifică și problemele unei lumi cvasi-invizibile, aflată la frontiera de est a României și a Uniunii Europene.



Textul integral poate fi citit aici: https://www.arac.ro/wp-content/uploads/2023/10/Comunicat-de-presa_PRUT-1.pdf



Expoziția este concepută de Matei Bejenaru în colaborare cu criticul de artă Alina Șerban și este curatoriată de Anastasia Palii. 



---



https://www.ancapoterasu.com/artists/matei-bejenaru/ este un artist vizual care trăiește și lucrează în Iași, unde predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte George Enescu. În proiectele sale, prin intermediul fotografiei, video, performance-ului și instalațiilor inter-media, el analizează modul în care s-au schimbat în ultimele două decenii abordările de producție economică, cunoștințele tehnologice, mentalitățile și stilurile de viață din țările post-comuniste. Imigrația muncitorilor români în Occident a fost analizată în proiectele sale de artă Travel Guide și Maersk Dubai, selectate pentru diverse expoziții internaționale, cum ar fi Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007, Bienala din Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, început în 2010, Songs for a Better Future, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern din Londra, Western Front din Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater The Hague. Cel mai recent episod al acestui proiect, Ode of the Matter, a fost expus la Muzeul Național de Artă Contemporană din București și la Bienala Art Encounters din Timișoara.



---



Proiectul PRUT este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. 

https://drrm.gov.ro/w/



Organizator: Asociația Română de Artă Contemporană

Partener local: Muzeul Național de Artă al Moldovei

Partener media: Revista Arta



Coordonator de proiect: Anca Poterașu

mailto:anca at ancapoterasu.com 



Romanian Association of Contemporary Art (ARAC)

Anca Poterasu Gallery

26 Popa Soare Street, Bucharest

http://www.ancapoterasu.com/

http://www.arac.ro 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20231012/0b8d2b84/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: prut.jpg
Type: image/jpeg
Size: 429266 bytes
Desc: not available
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20231012/0b8d2b84/attachment-0001.jpg>


More information about the oberlist mailing list