[Oberlist] 13 pentru RomÔnia. ME MATRIX la Timi║oara!

Mihai Zgondoiu mihaizgondoiu la yahoo.com
Joi Feb 5 12:00:12 CET 2009


13 pentru Rom├ónia. ME MATRIX la Timi┼čoara !
 Galeria Calina ÔÇťSpa┼úiu de Art─â Contemporan─âÔÇŁ din Timi┼čoara a lansat pentru 2009 programul ÔÇťExprim─â-te prin art─â: dinamism ┼či diversitate cultural─âÔÇŁ.  13 tineri arti┼čti rom├óni p├ón─â ├«n 30 de ani au fost ale┼či de bordul artistic al galeriei ├«n urma unui concurs de proiecte vizuale.
Artistul vizual Mihai Zgondoiu a prezentat proiectul ÔÇťME MATRIXÔÇŁ care a fost ales de curatorul Ileana Pintilie. Luni, 9 februarie 2009, ora 18:00, la Galeria Calina (str. M─âr─â┼če┼čti, nr. 1-3, Timi┼čoara ), va fi deschis─â expozi┼úia ÔÇťME MATRIXÔÇŁ printr-un performance realizat de artist. Expozi┼úia va fi deschis─â ├«n perioada 9 februarie ÔÇô 5 martie 2009, de luni p├ón─â vineri, ├«ntre orele 10:00-18:00. ┼či s├ómb─ât─â, ├«ntre orele 11:00-15:00.
"Me Matrix sau suferinţele timpului postmodern" / curator: Ileana Pintilie

" Proiectul intitulat Me Matrix al lui Mihai Zgondoiu reprezint─â o continu─â c─âutare ┼či fr─âm├óntare, provocate pe de-o parte de criza general─â a limbajului artistic contemporan, perceput─â ca atare de c─âtre artist, pe de alt─â parte de obsesia propriei persoane, considerat─â a fi referen┼úial─â. ├Än jurul acestor dou─â teme important se construiesc majoritatea proiectelor sale recente, care sunt autoprovocatoare, stimul├óndu-l s─â revin─â asupra lor ┼či s─â le continue mereu, re├«nnoindu-le. ├Än acela┼či timp aceste proiecte devin provocatoare ┼či pentru public, deoarece solicit─â o participare sau o reac┼úie din partea acestuia.

 Matrix este, ├«n viziunea lui, lumea, via┼úa ├«ns─â┼či produc├ónd forme ┼či structuri ├«n continu─â schimbare ┼či ├«n care se incarneaz─â perfect eul artistului; este un loc generic, existen┼úial, saturat de imagini, ÔÇ×bombardatÔÇŁ de informa┼úii ┼či ├«n care eul artistului se poate ├«nscrie perfect, f─âr─â a fi ├«ns─â la ad─âpost de ÔÇ×atacurileÔÇŁ societ─â┼úii contemporane, ├«ntre care putem s─â numim, imixtiunea ├«n intimitate, ├«n┼úeleg├ónd prin aceasta ┼či ├«n intimitatea crea┼úiei.
 Matrix genereaz─â ÔÇ×bruiajulÔÇŁ contemporan cuprinz├ónd fr─âm├ónt─ârile interioare, dar ┼či zgomotul lumii exterioare, nelini┼čtea transformat─â ├«n angoas─â, pierderea valorilor ┼či a ierarhiilor, spaima de a se ├«nregimenta ├«ntr-un ┼čir anost ┼či lipsit de personalitate, de a g├óndi ca ┼či ceilal┼úi sau de a fi ÔÇ×g├ónditÔÇŁ. 

├Än acest context nevrotic, ie┼čirea pe care o caut─â Mihai Zgondoiu este  prin revenirea la propriul eu sau la propria-i imagine, la un fel de ÔÇ×terapieÔÇŁ cu sinele, conceput─â ca o satura┼úie a propriului chip. Imaginea lui, repetat─â la nesf├ór┼čit ├«n aceea┼či ipostaz─â, ├«i apare sub forma unui contur alb sau negru sau a unui ┼čir de portrete din profil. Acesta poate fi ca un desen, ├«n interiorul c─âruia, prin colaj, se suprapun diverse imagini d├ónd na┼čtere, ├«ntr-un ritm alert, unor viziuni rapide ┼či violente, ├«n ton cu societatea contemporan─â, ├«ntrez─ârit─â prin intui┼úie sau ca o revela┼úie ├«n urma unui vis.
Seria de miniportrete, multiplicate la nesf├ór┼čit ├«n aceea┼či ipostaz─â sau intr├ónd unele ├«n altele, ca ├«ntr-un joc cu p─âpu┼či ruse┼čti, exprim─â ┼či o exasperare fa┼ú─â de propria persoan─â ├«n contextul dat, dar ├«n acela┼či timp ┼či un reflex narcisist, suger├ónd un exerci┼úiu de autoadmira┼úie, privit ├«ns─â cu distan┼úare ┼či cu ironie. Portretele par s─â reprezinte, dup─â cum ne sugereaz─â artistul, ÔÇ×fe┼úe identitare ├«n criz─âÔÇŁ, pe care le nume┼čte ├«n mod generic Me Matrix, ad├óncind ┼či mai mult conceptul deja definit. 
Toate aceste lucr─âri sunt realizate cu mijloacele gr─âbite, sumare ale artei str─âzii, uneori chiar din stencils colate pe o suprafa┼ú─â precar─â, suger├ónd poate zidurile, pe care se lucreaz─â de obicei ├«n acest context. Colaje ce par afi┼če ┼či reclame rupte de pe panourile publicitare, ca ┼či fr├ónturile textelor r─âmase vizibile pe suprafa┼úa lor se potrivesc unele cu altele d├ónd na┼čtere unor noi con┼úinuturi semantice ob┼úinute prin jocul hazardului.
Puterea de a combina, de a crea din nimic sugestiile unei civiliza┼úii trepidante, privite ├«ns─â piezi┼č, ca un marginal, ca un artist ├«n afara sistemului oficial al artei, alc─âtuiesc atuurile lui Mihai Zgondoiu, care se poate l─âuda c─â se apropie ┼či de arta grafitti-ului ┼či de arta str─âzii ├«n general. 
Portretul artistului ca o sigl─â se reg─âse┼čte pe simeze, devine ÔÇ×m─âsur─â a tuturor lucrurilorÔÇŁ, invita┼úie lansat─â publicului s─â se compare, m─âsur├óndu-se pe peretele galeriei, iar silueta sa, surprinz├óndu-l tocmai ├«n timp ce deseneaz─â cu spray pe perete, face aluzie la practicile lui contestare.
Tehnica colajului, a culorilor tari, cu iriz─âri fosforescente, utilizarea diferitelor tehnici combinate, a spray-urilor, a conturului str─âlucitor din neon, a grafismului sus┼úinut de pete de culoare violent─â sau a┼čternut─â gestual, ÔÇ×scurs─âÔÇŁ pe suprafa┼úa pictat─â ┼či av├ónd ca surs─â de inspira┼úie ÔÇ×bad paintingÔÇŁ -, toate acestea alc─âtuiesc arsenalul s─âu de mijloace, adecvate scopului propus, acela de a comunica rapid ┼či direct cu publicul.
Aceste mijloace de expresie, utilizate de t├ón─ârul artist cu mult─â libertate ┼či ├«ndem├ónare, transmit nelini┼čtea crizei limbajului vizual ÔÇ×post-postmodernÔÇŁ, a┼ča cum el singur precizeaz─â. Nelini┼čtea, criza, suferin┼úa sunt puse pe seama Timpului, privit ca o instan┼ú─â grav─â a lumii, ca una dintre cele dou─â coordonate fundamentale, ├«n care se desf─â┼čoar─â via┼úa omului, aliment├ónd crea┼úia lui cu motiva┼úii de ordin filosofic, sus┼úinute ├«ns─â printr-un limbaj vizual dinamic, specific tinerilor ┼či devenit extrem de expresiv.
Dar oric├ót de grav ar fi tonul abordat de Mihai Zgondoiu, el g─âse┼čte mereu o supap─â de evadare prin ironie sau autoironie, prin demascarea realit─â┼úilor ├«nconjur─âtoare care dep─â┼česc cu mult imagina┼úia noastr─â ┼či pe care simte nevoia s─â o comenteze ├«ntr-un proiect provocator cum ar fi Kitsch-me. Acest proiect, lansat aparent ca unul de grafic─â publicitar─â, pune ├«n circula┼úie figuri derizorii din spa┼úiul public, care asalteaz─â ┼či acapareaz─â televiziunile comerciale, dornice de astfel de ÔÇ×vedeteÔÇŁ, care beneficiaz─â de o reclam─â special─â. 
Aceste personaje ÔÇ×ieftineÔÇŁ ┼či goale din punct de vedere al con┼úinutului spiritual ┼či intelectual devin protagonistele imaginilor ca ni┼čte afi┼če, p─âtrunz├ónd ┼či mai mult ├«n via┼úa noastr─â cotidian─â. ÔÇ×IntoxicareaÔÇŁ cu figurile lor stupide pune ├«n eviden┼ú─â intoxicarea mediatic─â de care suferim ├«n fiecare zi, bombardamentul vizual nociv ┼či ├«n final ÔÇ×poluareaÔÇŁ spa┼úiului public cu astfel de ÔÇ×vedeteÔÇŁ, c─ârora li se acord─â nea┼čteptat de mult─â aten┼úie.
Critic├ónd lipsa valorilor spirituale ┼či intelectuale a societ─â┼úii contemporane rom├óne┼čti, lipsa unor proiecte culturale viabile, artistul ├«┼či manifest─â, prin intermediul unei arte directe, asem─ân─âtoare cu aceea a str─âzii, exasperarea fa┼ú─â de societatea contemporan─â ├«n general - atomizat─â, antrenat─â ├«ntr-o pr─âbu┼čire continu─â, al c─ârei cap─ât nu-l mai ├«ntrez─âre┼čte. ├Än aceast─â stare critic─â solu┼úia de criz─â pe care o propune este aceea a propriei m─âsuri, a propriilor valori, o ├«ntoarcere narcisist─â ┼či febril─â c─âtre propria lui persoan─â, c─âtre Me-Matrix." text de Ileana PintilieMIHAI ZGONDOIU (mihaizgondoiu la yahoo.com) s-a n─âscut la 5 februarie 1982 la Media┼č. Este absolvent al Universit─â┼úii de Vest din Timi┼čoara , Facultatea de Arte ┼či Design, licen┼úiat ┼či absolvent de masterat ├«n grafic─â. ├Än 2008 a fost curator ┼či organizator al Bienalei Interna┼úionale de Gravur─â Experimental─â din Mogo┼čoaia ÔÇô Bucure┼čti. Activeaz─â ca artist ├«n urm─âtoarele domenii: desen, pictur─â, gravur─â / print, video, instala┼úii, performance, art─â urban─â . Din 2008 este doctorand la Universitatea Na┼úional─â de Arte din Bucure┼čti. Membru al Uniunii Arti┼čtilor Plastici din Rom├ónia. 
Mihai Zgondoiu / visual artist  
004 0722 398 550  
www.zgondoiume.blogspot.com  
www.kitsch-me-project.blogspot.com 
www.matrix-mechanism.blogspot.com  
www.zgondy.blogspot.com
video-art: http://www.youtube.com/results?search_query=zgondy&search_type=&aq=f 


      
-------------- partea urmŃtoare --------------
Un ata┼čament HTML a fost eliminat   
URL: http://idash.org/pipermail/oberlist/attachments/20090205/6983c61a/attachment.html 


Mai multe informa■ii despre lista de discu■ii oberlist