[Oberlist] MD* evnt/fest/film: Zilele Filmului Românesc la Chișinău, 16-20 martie 2008, Centrul Cultural "Odeon"

moldovan.vlad la gmail.com moldovan.vlad la gmail.com
Dum Mar 15 13:34:35 CET 2009


Zilele Filmului Românesc la Chișinău

În perioada 16-20 martie, la Centrul cultural "Odeon" se vor desfășura "Zilele Filmului Românesc". Managerul centrului "Odeon", Lidia Troianowski, a spus că evenimentul are loc cu sprijinul Asociației culturale "Pro Basarabia și Bucovina". La festivitatea de deschidere se preconizează participarea cunoscutului regizor român Sergiu Nicolaescu. În cele 5 zile vor fi prezentate filmele "Dacii" (16 martie), "Mihai Viteazul" (17 martie), "Osânda"(18 martie), "Ciuleandra" (19 martie) și "Supraviețuitorul"(20 martie). Începutul proiecțiilor va fi la ora 18.00, intrarea este liberă.

"Dacii"este primul film al regizorului Sergiu Nicolaescu, realizat în anul 1967 de Studioul București și Franco London Film (Franța). Acțiunea filmului se desfășoară prin anii 105-106 d.Hr., când armatele romane, conduse de împăratul Traian, invadează și cuceresc Dacia. În rolurile principale: Amza Pellea, Marie-Jose Nat, Pierre Brice, Emil Botta.

"Mihai Viteazul"- Ultima cruciadă, un film realizat în 1971 de Studioul București și Columbia (SUA). A fost cel mai difuzat film în întreaga lume. Viteazul domnitor muntean - Mihai Viteazul, pornește ofensiva împotriva stăpânirii turcești asupra Țării Românești. Reconstituirea cinematografică a luptei de la Călugăreni (1595) oferă un prilej deosebit pentru a cunoaște arta militară medievală, la români. În rolurile principale: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu.

"Osânda", film realizat de Studioul București în anul 1978. Filmul a fost premiat la festivalul Filmului de la Moscova, 1978. În distribuție Amza Pellea, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu.

"Ciuleandra", coproducțieStudioul București - CineTV Berlin, 1985. Filmul a reprezentat România la Festivalul Filmului de la Karlovy-Vary, în anul 1986. În rolurile principale: Ștefan Iordache, Ion Rițiu, Anca Sony, George Cozorici.

"Supravieţuitorul", film realizat în 2008. După război, comisarul Moldovan a făcut ani grei de puşcărie. La sfârşitul anilor ‘70, soarta îl aduce într-un oraş din centrul Europei, unde întâlneşte o veche cunoştinţă care se ocupa cu organizarea, pentru o elită amatoare de spectacole extreme, a unui periculos joc, cunoscut sub numele de ruleta rusească. În rolurile principale: Sergiu Nicolaescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Ileana Lazariuc, Loredana Groza.

Autor: FLUX
Sursa: www.flux.md



Mai multe informații despre lista de discuții oberlist