[Oberlist] MD* evnt/meet|lab/urb|game: CHIOSC - Posibilitatea orasului / The Possibility of the city

anca anca at oberliht.org.md
Fri Jul 3 11:56:09 CEST 2009


--- scroll down for English ---

RO
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Proiectul CHIOSC
punct de informare cultural – platforma de participare publica

Tonka MALEKOVIC si Ion FISTICANU
Posibilitatea orasului - actiune publica

6 – 10 iulie 2009
Chisinau

descarcati comunicatul de presa la:
http://oberliht.org.md/chiosc/20090703_MALEKOVIC%20Tonka_Posibilitatea%20orasului_ro.pdf 

proiect realizat de Asociatia Oberliht
http://www.oberliht.org.md/chiosc.html
– plimbari prin orasul Chisinau
– Tonka MALEKOVIC, prezentare publica
– prezentarea Suplimentului Oberliht / SdU

director de proiect, curator – Vladimir US
co-curator – Natasa BODROZIC
contact: info(la)oberliht.org.md        



Proiectul CHIOSC demareaza intr-un context social-politic complex al procesului de tranzitie, intentionind sa promoveze arta contemporana si cultura tinerilor in spatiul public prin strierea si contaminarea informationala a teritoriului urban, sa incurajeze participarea activa a diverselor categorii de persoane reprezentind diferite domenii deseori marginalizate si oferindu-le o platforma de manifestare publica, sa intareasca retelele locale si sa dezvolte retelele internationale de operatori si profesionisti din domeniul culturii, sa influenteze politicile publice in vederea extinderii accesului si utilizarii mai putin restrictionate a spatiul public.

Sub denumirea de Flat Space | Spatiu Deschis proiectul vizeaza constructia unei compozitii arhitecturale functionale. CHIOSC-ul va prefigura un apartament fara pereti care va servi pentru prezentari publice si evenimente culturale. Totodata CHIOSC-ul va reprezenta un punct de informare cultural accesibil oricarei categorii de public: profesionistilor, amatorilor sau celor interesati de arta contemporana.

Prin acest proiect se propune realizarea unui schimb cultural prezentind totodata diversitatea si bogatia unor practici artistice din majoritatea tarilor care formeaza continentul european. Astfel unul dintre obiectivele proiectului este de a invita profesionisti din domeniul artistic sa participe in activitatile CHIOSC-ului cu expozitii, ateliere, proiectii, prezentari s. a.



Primul invitat in cadrul resedintei pentru artisti organizate drept parte a proiectului CHIOSC este o artista din Croatia, Tonka MALEKOVIC, care vine cu proiectul artistic Posibilitatea orasului conceput in colaborare cu Ion FISTICANU, si care consta intr-un joc de improvizatie la care vor putea participa atit copii cit si adulti. Posibilitatea unui oras se formeaza dintr-o serie de plimbari in spatiul urban si constructia unor orase imaginare, prin care oricine sa poata expune reprezentarile proprii despre spatiul in care locuieste. Proiectul se bazeaza pe reflectarea diferitor scenarii pentru dezvoltarea unui oras ce constrasteaza cu cele impuse „de sus” drept rezultat al globalizarii si se regaseste in fata unor procese de standartizare neo-liberale.

Oricine se poate alatura!!!

Startul celor 5 zile de plimbare prin Chisinau se va da pe 6 iulie 2009.
Tonka, Ion si toti cei care accepta „jocul” lor vor oferi zeci de modele ale oraselor imaginare (construite din piatra, carton, lemn, plastic, culori si orice alte materiale gasite in cale sau aduse la fata locului), care se vor inmulti ca ciupercile prin Chisinau aducind creativitate impulsurilor individuale in spatiul public. Oricine este interesat de proiect (tineri, batrini, artisti ori non-artisti) este invitat sa se alature noua pe 6 iulie, la orele 9:00, in fata monumentului lui Stefan cel Mare, pentru prima noastra plimbare.

Artistii Tonka si Ion va invita de asemenea sa construiti orasele voastre personale, chiar daca nu va alaturati grupului lor. Lucrarile urmeaza a fi fotografiate  si expuse in Moldova si Croatia. Fiecare poate expedia fotografiile cu orasele lor prin e-mail: possibility.of.the.city at gmail.com


ARTISTI

Ion FISTICANU (Chisinau, 1997) este un artist cu citeva expozitii in spate. Actualmente este elev la Liceul Prometeu din Chisinau. Proiectul “Posibilitatea unui oras” este bazat pe o lucrare anterioara a sa “Orase pe acoperisul casei mele”, realizata anul trecut in cadrul proiectului INTERVENTII3.

Tonka MALEKOVIC (Zagreb, 1982), absolventa a Academiei de Arte Frumoase din Zagreb. In lucrarile sale deseori lucreaza cu tematica orasului si transformarilor urbane care au loc in sinul sau, fenomene ce sint reflectii ale proceselor ecomonice si relatiilor de putere. Cu mijloace minime ea submineaza codurile dominante si promoveaza ecologia in arta. Pentru lucrarile sale de o puternica tensiune conceptuala a luat citeva premii (Premiul Essl pentru tinerii artisti, Salonul din Zagreb al artelor decorative si design).


PROGRAM

06.07.2009, luni: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00
07.07.2009, mar?i: 9:00 – 12:00
08.07.2009, miercuri: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00
09.07.2009, joi: 9:00 – 12:00
10.07.2009, vineri: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00

Punct de intilnire: monumentul lui Stefan cel Mare

Tonka MALEKOVIC va face o prezentare publica a lucrarilor sale la ARThotel, marti,
7 iulie 2009, la orele 18:00. Participarea este libera la toate activitatile.



LOCURI si SPATII

ARThotel
(str. Gh. Asachi 53/1, lit. “A”, Chisinau)
harta: http://arthotel.wordpress.com/arthotel-map

ARThotel este un spatiu deschis creatiei si schimbului artistic in orasul Chisinau al carui forta motrice o constituie artistii si practicile lor. El s-a lansat in august 2008 cu un proiect realizat de Dan PERJOVSCHI.
Coordonat de Asociatia Oberliht, ARThotel gazduieste un program de resedinte de scurta durata pentru artisti si arte vizuale – un spatiu de productie, creatie, difuzare, formare, dezbateri etc. cu posibilitatea extinderii domeniului acoperit catre alte discipline in viitor.
http://arthotel.wordpress.com

Cafeneaua “Guguta” 
str. Maria Cibotari 20, Chisinau (Gradina Publica Stefan cel Mare)

monumentul lui Stefan cel Mare
intersectia bd. Stefan cel Mare si str. Banulescu-Bodoni


PARTENERI

Revista STARE de URGENTA, Chi?inau, se doreste un spatiu interactiv oferit diferitor grupuri de creatie exponente ale culturii romanesti. Proiectul de revista Stare de Urgenta uneste un numar mare de scriitori, artisti, intelectuali, critici literari, din Romania si din Republica Moldova, dar si din alte regiuni unde se inregistreaza prezenta unei culturi literare si artistice inovatoare, astfel facilitind interactiunea intre acestea prin stabilirea unor contacte directe, incurajarea unor proiecte de colaborare si schimb cultural, identificarea si promovarea tinerelor talente, informarea si formarea unui nou cititor, promovarea literaturii si artei cu implicatii sociale.
http://staredeurgenta.blogspot.com
Incepind cu decembrie 2007 Asociatia Oberliht editeaza suplimentul Oberliht, un spatiu de 4 pagini A3 dedicat artei si culturii contemporane din Moldova, care apare impreuna cu revista Stare de Urgenta.
http://www.oberliht.org.md/stare_de_urgenta.html

Vizura Aperta, Zagreb, este o asociatie care promoveaza arta contemporana in diverse medii de cooperare interdisciplinara din domeniul vietii publice. Sustine cooperarea interculturala, arta internationala si teoria schimbului. Asociatia a fost initiata drept o extensie a activitatilor "Vizura Aperta-Momiano", festival de arta contemporana.
http://www.rhiz.eu/institution-12943-en.html

Asociatia Slobodne Veze, Zagreb, este o organizatie din Zagreb care organizeaza intilniri cu publicul larg si se ocupa cu explorarea critica a practicilor artistice de pe scena internationala. Incurajeaza intilnirile, discutiile, schimbul, si este activa si in afara Croatiei. Este o continuare a proiectului “Asociatiile libere, practicile artei contemporane pe scena internationala astazi”, care a demarat in Zagreb incepind cu 2007.
http://www.rhiz.eu/institution-29115-en.html

Centrul de Arta Contemporana din Kiev

Studio – Asociatia Tinerilor Artisti din Budapesta este o organizatie profesionista, care a functionat timp de mai multe decenii, oferind intotdeauna un raspuns dinamic artei curente si problemelor sociale. Obiectivul asociatiei este de a facilita emergenta si lucrul membrilor sai in viata culturala si artistica. Ea realizeaza stabilirea contactelor profesionale, prezenta membrilor sai in rezidentele din Ungaria si cele internationale, ii asigura cu informatii si cu support organizational. Asociatia de asemenea ajuta curatorii ungari si pe cei straini de a intra in contact cu tinara scena a artei ungare si de a initia colaborari.
http://studio.c3.hu

UNAgaleria este spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, proiectat ca punct de contact, sprijinire si informare al studentilor, cadrelor didactice, invitatilor si partenerilor nostri. Aici se organizeaza expozitii, conferinte, ateliere deschise si mese rotunde care promoveaza imaginea universitatii si calitatea exercitiului teoretic si practic–expozitional. In fiecare an, aici au loc aproximativ 20 de expozitii de arta romaneasca si internationala, insotite de dezbateri teoretice si de ateliere de discutie. Se acorda atentie egala fiecarui limbaj artistic – pictura, sculptura, arte decorative, fotografie, arta video, obiect, instalatie, performance etc, prezentate fie in cadrul unor manifestari de grup, fie ca expozitii personale – un accent deosebit avindu-l proiectele interdisciplinare.
Programul anual al galeriei se lanseaza prin sesiuni de proiecte semestriale; propunerile vin din partea studentilor sau a cadrelor didactice ale universitatii ori din partea unor artisti si curatori invitati.
http://unagaleria.blogspot.com

AREA Chicago
AREA Chicago Arta/Cercetare/Educatie/Activism este o publicatie si o serie de evenimente dedicate cercetarii, sprijinirii si conectarii in retea a miscarilor sociale, politice si culturale locale.
http://www.areachicago.org


PARTENERI LOCALI

Muzeul National de Arta al Moldovei (MNAM)
Filarmonica Nationala Serghei Lunchevici
Sala cu Orga
Teatrul Satiricus I. L. Caragiale   | http://satiricus.md
Teatrul Rus de Stat A. P. Cehov
Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau [ksa:k]   |   http://www.art.md
Asociatia pentru Dezvoltarea Dansului Modern
OWH TV Studio   |   http://owh.md
Asociatia ARTIstudio
Clubul Literar   | http://www.clubliterar.com
Grupul Human Zone   | http://humanzone.wordpress.com


FINANTATORI

Fundatia Culturala Europeana
Directia Cultura a Municipiului Chi?inau
Uniunea Latina (Biroul din Republica Moldova)
Institutul Cultural Roman prin Programul CANTEMIR
CEC ArtsLink
Programul Gulliver Connect
Alianta Franceza din Moldova


PERSOANE de CONTACT

director de proiect
Vladimir US
info(la)oberliht.org.md
tel: + /373 22/ 286317

responsabil pentru relatii cu publicul
Anca  DONTU
anca(la)oberliht.org.md
tel: + /373/ 69  679472

Proiectul CHIOSC cuprinde si rezultatele proiectului INTERVENTII3 care a fost realizat in 2008:
http://www.oberliht.org.md/interventii3.html


Proiectul CHIOSC beneficiaza de sprijinul Fundatiei Culturale Europene, Directiei Cultura al Municipiului Chisinau, Preturii sectorului Centru, Preturii sectoruluii Buiucani, Aliantei Franceze din Moldova, Institutului Cultural Roman prin Programul CANTEMIR (2008), Uniunii Latine (Biroul din Republica Moldova), Henkel Romania precum si a CEC ArtsLink si programului Gulliver Connect.






EN
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

The CHIOSC project
cultural info-point – platform for public participation

Tonka MALEKOVIC and Ion FISTICANU
The possibility of the city - public action

July 6 – 10, 2009
Chisinau


download the press-release at:
http://oberliht.org.md/chiosc/20090703_MALEKOVIC%20Tonka_The%20Possibility%20of%20the%20city_en.pdf

a project by Oberliht Association
http://www.oberliht.org.md/chiosc.html
– walks in the city of Chisinau
– Tonka MALEKOVIC, public presentation
– launch of the Oberliht Supplement / SoE magazine

project director, curator – Vladimir US
co-curator – Natasa BODROZIC
contact: info(at)oberliht.org.md        


The CHIOSC project, a cultural info-point and a platform for public participation is being lounched in the city of Chisinau. It has been conceived in a complex social and political context marked by the period of transition, with the intention to promote contemporary art and youth culture in public space by contaminating the urban territory with relevant information. It is meant to encourage active participation of diverse social groups representing domains that are often marginalized or less visible by putting at their disposal a public platform for manifestation, to strengthen local and develop regional and international network of cultural operators and professionals, to influence the existing public policies and local authorities to extend the access to public space and allow it’s less restricted usage.
 
A small architecture unit entitled Flat Space for mObile gallery is being constructed. The FLAT SPACE will represent a functional replica of an apartment without walls that will provide an open space for public presentations and cultural activities. It will also serve as a cultural info-point accessible to general publics: professionals, amateurs or cotemporary art lovers.

This project intends to present the diversity and richness of various art practices carried out in different parts of European continent, thus one of its objectives is to invite artists, theorists, cultural workers to participate in CHIOSC’s activities with exhibitions, workshops, screenings, talks etc.

The first artist in residency participant in CHIOSC project is a Croatian artist, Tonka MALEKOVIC, with the work “Possibility of the city”, conceived in collaboration with Moldovan artist Ion FISTICANU. The project is reflecting different scenarios for development of the city, as an opposition and subtle resistance to those forced from “above”, by globalization and overwhelming standardization processes. 


CALL FOR PARTICIPATION

The five days walks in the city of Chisinau will start on Monday, July 6th .
Tonka, Ion and all the others who accept their “game” will offer personal visions of the cities built from stones, cardboard, wood, plastic, paint and all the other materials found on their way, which will grow all over the city bringing creative, individual impulses in public spaces. Everyone interested to take part in the project (young, old, artists and non-artists) is invited to join them, starting from July 6th at 9.00 am in front of Stephen the Great monument for the first walk.

The artists also propose to build your own cities, even if you don’t join the walks. Everyone can take a photo of their work and send it by e-mail: possibility.of.the.city at gmail.com
The project will be presented in Moldova and Croatia.


ARTISTS

Ion FISTICANU (Chisinau, 1997) is an artist currently studying at the Prometeu Lyceum in Chisinau. The “Possibility of the city” project is based on his previous work “Towns on the roof of my house” realized last year in the frames of INTERVENTIONS3 project.

Tonka MALEKOVIC (Zagreb, 1982), graduated Academy of Fine Arts in Zagreb. In her works she often deals with the city, urban fabric transformation, phenomena that are mainly a reflection of economic / power relations, by subverting dominant codes, with minimal means, promoting ecology in art. For her work of strong conceptual voltage she won several awards (Essl award for young artist, Zagreb salon of applied art and design). 


PROGRAM

06.07.2009, Monday: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00
07.07.2009, Tuesday: 9:00 – 12:00
08.07.2009, Wednesday: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00
09.07.2009, Thursday: 9:00 – 12:00
10.07.2009, Friday: 9:00 – 12:00 / 17:00 – 20:00

Meeting point: the Stephen the Great monument

Tonka MALEKOVIC will give a public presentation of her work at ARThotel, Tuesday, July 7, 2009, 6 pm. Participation is free of charge in all activities.



PLACES & SPACES

ARThotel
(str. Gh. Asachi 53/1, lit. “A”, Chisinau)
harta: http://arthotel.wordpress.com/arthotel-map

ARThotel is a space for artistic creation and exchange in the city of Chisinau whose driving force constitute the artists and their practices. It opened in August 2008 with a project by Dan PERJOVSCHI.
Run by Oberliht Association it will primarily host visual art(ists) for short term residencies, creation, production, diffusion, workshops, debates with the possibility to open towards other disciplines in the future.
http://arthotel.wordpress.com

“Guguta” cafe
Maria Cibotari str. nr. 20, Chisinau (Stefan cel Mare public park)

Stephen the Great monument
intersection of Stefan cel Mare bd. and Banulescu-Bodoni str.


PARTNERS

STATE of EMERGENCY magazine, Chisinau, aims to become an interactive space run by different creative groups relevant for Romanian culture. The project State of Emergency unites a big number of writers, artists, intellectuals, literary critics from Romania and Republic of Moldova, but also from other regions where the presence of an artistic and literary innovative culture is registered, in this way enabling the interaction between them by establishing direct contacts, encouraging cultural cooperation and exchange projects, identifying and promoting young talents, informing and forming new readers, promoting literature and art with a strong social focus. 
http://staredeurgenta.blogspot.com
Beginning with December 2007 Oberliht Association is editing the Oberliht supplement, a 4 pages A3 space dedicated to contemporary art and culture from Moldova, that appears together with SoE magazine.
http://www.oberliht.org.md/stare_de_urgenta.html

Vizura Aperta, Zagreb, has the aim to promote contemporary art practices in various media as well as interdisciplinary cooperation in different domains of public life. It incourages intercultural cooperation, international art and theory exchange.
It was initiated as an extension of the activities started with "Vizura Aperta-Momiano", international contemporary art festival.
http://www.rhiz.eu/institution-12943-en.html

Slobodne Veze, Zagreb (Loose Associations, contemporary art practices) is Zagreb based organization dealing with critical research on international art practices and potentials of their wider reception. It encourages encounter, discussion and exchange, and is active internationally. It is founded as a sequel of the project "Loose associations, contemporary art practices on the international scene today" running in Zagreb since 2007.
http://www.rhiz.eu/institution-29115-en.html

Center for Contemporary Art, Kiev

The Studio of Young Artists Association, Budapest, is a professional organisation, which has been functioning for more decades always giving dynamic responses to current art and social issues. 
The objective of the association is to facilitate the emergence and the work of its members in the cultural and artistic life. We foster the establishment of professional contacts, our members’ presence in Hungarian and international exhibitions and residencies, and we provide them with information and organizational support. The association also helps Hungarian and foreign curators and artists to get in contact with the young Hungarian art scene and to build collaborations.
http://studio.c3.hu

UNAgaleria , Bucharest, is an exhibition space of the National University of Art from Bucharest that serves as a contact point, place of information for students, professors, guests and partners. Its activities include organization of exhibitions, conferences, open workshops and round tables that promote the image of the university and the quality of the theoretic exercise and exhibition practice. Every year the gallery hosts about 20 Romanian and international art exhibitions, with theoretical debates and workshops. It gives equal attention to every artistic language – painting, sculpture, decorative arts, photography, video, installation, performance, etc, that are present in group manifestations, or personal exhibitions – an important accent is on interdisciplinary projects.
The annual program of the gallery is launched through projects related to University program schedule; the proposals come from students or professors from the university or from artist and curators that are invited.
http://unagaleria.blogspot.com

AREA Chicago
AREA Chicago Art/Research/Education/Activism is a publication and event series dedicated to researching, supporting and networking local social, political and cultural movements.
http://www.areachicago.org


LOCAL PARTNERS

National Museum of Art of Moldova
Serghei Lunchevici National Philarmonics
Organ Hall
Satiricus I. L. Caragiale Theatre   | http://satiricus.md
A. P. Cehov State Russian Theatre
Center for Contemporary Art, Chisinau [ksa:k]   |   http://www.art.md
Modern Dance Development Association
OWH TV Studio   |   http://owh.md
ARTIstudio Association
Literary Club   | http://www.clubliterar.com
Human Zone Group   | http://humanzone.wordpress.com


FINANCIAL SUPPORT

European Cultural Foundation
Cultural Department of the city of Chisnau
Latin Union (Republic of Moldova office)
Romanian Cultural Institute through CANTEMIR Program
CEC ArtsLink
Gulliver Connect
French Alliance Moldova


CONTACT

project director
Vladimir US
info(la)oberliht.org.md
tel: + /373 22/ 286317

public relations
Anca  DONTU
anca(la)oberliht.org.md
tel: + /373/ 69  679472 

The CHIOSC project includes the results of the INTERVENTIONS3 project realized in 2008:
http://www.oberliht.org.md/interventii3.html


The CHIOSC project receives support from the European Cultural Foundation, Cultural Department of the city of Chisinau, Center and Buiucani districts of city of Chisinau, Latin Union (Republic of Moldova office), Romanian Cultural Institute through CANTEMIR Program (2008), CEC ArtsLink, Gulliver Connect, French Alliance Moldova and Henkel Romania.



-- 
Anca DONTU


coordonator de proiect
CHIOSC - punct de informare cultural


http://oberliht.org.md/chiosc.html


Proiectul CHIOSC este realizat cu suportul financiar al Fundatiei  
Culturale Europene http://www.eurocult.org


--
Asociatia Tinerilor Plasticieni din Moldova "Oberliht"
Moldova Young Artists Association "Oberliht"
tel/fax: + (373 22) 286317
mob: + (373) 69679472
email: anca at oberliht.org.md
.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .
http://idash.org/mailman/listinfo/oberlist
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: chiosc_com_web.jpg
Type: image/jpeg
Size: 17423 bytes
Desc: not available
Url : http://idash.org/pipermail/oberlist/attachments/20090703/de6d805a/attachment-0003.jpg 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Ion_FiSTICANU_com_INTERVENTII3_orase_web.jpg
Type: image/jpeg
Size: 29717 bytes
Desc: not available
Url : http://idash.org/pipermail/oberlist/attachments/20090703/de6d805a/attachment-0004.jpg 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Tonka_MALEKOVIC_com_dispatch_web.jpg
Type: image/jpeg
Size: 58888 bytes
Desc: not available
Url : http://idash.org/pipermail/oberlist/attachments/20090703/de6d805a/attachment-0005.jpg 


More information about the oberlist mailing list