[Oberlist] La Chisinau, a avut loc Congresul oamenilor de cultura si Arta

Ghenadie Sontu ghenas7 at yahoo.com
Sun Dec 13 15:10:48 CET 2009



La Chisinau, a avut loc Congresul oamenilor de cultura si Arta

Peste 500 de personalitati, dar si functionari din domeniul culturii, au participat, astazi, la lucrarile Congresului oamenilor de cultura si arta, unde au discutat probleme cu care se confrunta acest domeniu si au conturat un set de propuneri de remediere a situatiei date, comunica MOLDPRES.
Dramaturgul Constantin Cheianu, unul din coorganizatorii acestui forum, a mentionat ca, dupa ce pe timpul guvernarii comuniste intelectualitatea din tara a fost "trecuta pe linie moarta", o data cu schimbarea noii guvernari la Chisinau, a venit si timpul sa se puna o baza normala de colaborare si parteneriat intre oamenii de arta si putere. In acelasi timp, participantii la congres au remarcat ca oamenii de arta sint constienti de faptul ca problemele din sector nu vor putea fi solutionate imediat, insa un prim pas in acest sens a fost facut prin organizarea congresului respectiv.
Asfel, oamenii de arta, participanti la acest eveniment, au mentionat ca printre problemele principale cu care se confrunta cultura in acest moment figureaza lipsa unor programe complexe si a mijloacelor financiare pentru dezvoltarea acestui sector, carente de ordin legislativ, necesitatea racordarii legislatiei autohtone la standardele internationale.
In context, participantii au decis sa propuna conducerii tarii organizarea unui fond national al culturii, destinat proiectelor cultural-artistice, care sa includa anumite mijloace acumulate de la comercializarea tigarilor, a bauturilor alcoolice sau a produselor petroliere. De asemenea, ei au solicitat autoritatilor centrale sa sustina asociatiile artistice si sa inlesneasca accesul la bunurile cultural-artistice, sa creeze obiective de infrastructura cultural-artistica s.a.
Totodata, acestia au decis organizarea, cu o anumita periodicitate, a congreselor similare, pentru a monitoriza situatia in domeniu.
In context, Boris Focsa, ministru al Culturii, a precizat pentru MOLDPRES ca congresul oamenilor de cultura si arta va permite in primul rind identificarea unor cai de solutionare a problemelor cu care se confrunta acest sector, iar in acest sens, in viitor, in republica urmeaza a fi puse bazele unui management artistic. Totodata, Focsa a precizat ca structura Ministerului Culturii urmeaza a fi modificata, acesta incluzind experti care se vor ocupa de atragerea resurselor internationale pentru finantarea unor proiecte culturale.
La eveniment au participat Presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului, Corina Fusu, presedinte al comisiei parlamentare de profil, noteaza MOLDPRES.

http://fondulculturii.wordpress.com




      
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://idash.org/pipermail/oberlist/attachments/20091213/f1d71843/attachment.html 


More information about the oberlist mailing list