[Oberlist] Destinul studioului "Moldova-Film"

M. Wiersing M.Wiersing at gmx.net
Wed Feb 23 10:35:54 CET 2011


     Dragi producători din domeniul culturii, dragi beneficiari din domeniul culturii, 

în anexa acestei scrisori puteţi găsi un text în care Victor Andon a descris situaţia actuală a studioului Moldova-Film; articolul a fost publicat deja în septembrie 2010. Consider că ar fi foarte important dacă dumneavoastră v-aţi interesa la modul serios de starea deplorabilă de la Moldova-Film – un mediu în care artişti şi intelectuali din Moldova au lucrat timp de mai mulţi ani. 

Înţeleg că studioul este asociat de către cei care s-au realizat în plan profesional după destrămarea URSS cu trecutul sovietic, că este deseori privit ca un 'copil' din acea perioadă şi care, în consecinţă, nu trebuie sa fie iubit. Ar fi greşit să credem că majoritatea filmelor au avut un conţinut propagandist (personal am privit la studiou mai mult de 50 de filme artistice, din cele 127 care s-au produs pînă în anul 1992); ca în fiecare republică sovietică, industria cinematografică de la Chişinău a fost un loc de întîlnire a dramaturgilor moldoveni cunoscuţi cu regizori moldoveni de valoare, cu actori, operatori, ingineri de sunet talentaţi şi pregătiţi. Acuma, e bine că există în mediul intelectual-artistic din Moldova în continuare un mare interes pentru teatrul si poezia moldovenească - chiar dacă acest interes este redus la un anumit cerc de oameni, unde toţi se cunosc intre ei – dar nu trebuie să fim indiferenţi nici faţă de alte medii de creaţie 'pe viu'. Cu părere da rău, n-am citit nici o reacţie din partea artiştilor, intelectualilor sau a publicului din Moldova la cele scrise de către Andon, si nu cred că faptul că dumnealui care este vorbitor nativ de limba română şi-a publicat textul în limba rusă ar avea vreo legătura cu aceasta (în orice caz, noi toţi vorbim încă rusa suficient de bine).  

Contează conţinutul. Dacă nu ne ocupăm de viitorul studioului Moldova-Film acum, se va pierde pentru totdeauna acest mediu pentru Moldova şi oamenii ei de creaţie. Fiindcă OWH si alţii sînt pînă în prezent mai puţin dotaţi in ceea ce priveşte spaţiul şi, probabil, baza organizatorică, trebuie sa fie menţinut studioul de stat ca o şansă în acest sens. De asemenea, este vorba de arhive, care în prezent se află într-o stare deplorabilă, după ce persoana responsabilă, cu pregătire în domeniu, a fost concediată după 21 ani de serviciu, fiind înlocuită cu o persoană fără studii. Spaţiul fiind nepotrivit, în ultimul timp a fost necesar să fie parţial evacuată colecţia de filme. Proiectul elaborat cu scopul restaurării şi revalorificării moştenirii studioului Moldova-Film (care la timpul său a fost publicat pe site-ul 'Oberliht', invitînd publicul la o discuţie iînainte de realizarea proiectului), pornind de la filmul "Se caută un paznic" - unul dintre cele mai strălucite filme cu caracter moldovenesc din istoria studioului – implementat pe jumătate, a fost stopat. Şi nu din cauze financiare, ci, cum se pare, din rea voinţă, fiindcă materialele pentru încheierea proiectului, cum ar fi traducerea completă a filmului în limba engleză pentru subtitrare, pentru a face posibilă proiectarea filmului pentru prima data în străinătate, se află la studiou fără vreo întrebuinţare.

Foarte mulţi angajaţi au fost forţaţi să plece de la studiou, cum ar fi domnul Agadjanean, dar şi, spre exemplu, doamna Troianowski, care a făcut un lucru respectabil la cinematograful studioului, la 'Odeon'. Nu este o surpriză că odată cu demisia dumneaei toate festivalurile de filme străine care au loc în Moldova au fost programate pentru cinematograful, unde lucrează dumneaei la acest moment. Autorul articolului menţionat şi anexat la această scrisoare, Victor Andon, fostul redactor la Moldova-Film, care a lucrat cu regularitate pentru studiou pe parcursul mai multor ani, desigur a fost şi este de convingere un comunist (mă rog, are 82 de ani), dar sînt convins că valoarea artistică a unui film a fost pentru el întotdeauna mult mai importantă decât orice aspecte politice şi cred că este clar de ce el a scris articolul respectiv. În urma scrierii acestui text, dumnealui a fost citat, interogat timp de doua ore şi ameninţat cu concedierea de la Moldova-Film de către directorul nou-vechi.

Domnul Şiman pare să aibă scopul de a distruge tot ce a existat şi s-a creat impresia că se bucură de susţinerea guvernului întru realizarea acestui 'proiect'. Chiar şi directorul-intermediar precedent domnul Mateuţă, plasat de către PCRM, care se prezenta la studiou doar cînd nu era ocupat cu afacerile personale realizate altundeva, a avut o viziune – pozitivă - pentru dezvoltarea studioului şi a condus o şedinţă de planificare în fiecare săptămînă. Domnul Şiman este străin procesului de creaţie şi astfel de întîlniri nu mai au loc. In afară de două scurt-metraje cu Anatol Durbală, timp de aproximativ 20 de ani aproape nici un film artistic de valoare nu s-a mai produs la studiou. Generaţia tînără de moldoveni, ba chiar şi majoritatea angajaţilor la studiou, nu sînt în stare să numească vreo patru-cinci filme produse la studiou, şi nu este o exagerare: ministrul anterior al Culturi, domnul Cozma, într-un interviu televizat realizat cu cîţiva ani în urmă, n-a putut să numească nici un film produs la studioul din capitala Moldovei. Dar vinovaţi de situaţia creată sîntem în primul rînd noi, care timp de două decenii nu am reclamat condiţiile pentru producerea filmelor la  Moldova-Film. Avem toţi o mare dragoste pentru viaţa teatrală din Moldova, dar ar fi fost necesar să fim poate mai puţin egoişti şi să nu lăsăm să moară o altă formă de arte, să cerem tare un ajutor substanţial pentru un centru de creaţie cum a fost Moldova-Film. Se luptă cu pasiune pentru teatru, muzică, poezie, arte plastice, dar unde sînt apărătorii artei cinematografice, unde este atelierul de cinematografie naţională ?  Nu ştiu cine dintre noi de fapt cunoaşte bine filmele care s-au produs la Moldova-Film. Dar un prim pas ar fi exprimarea unui interes pentru moştenirea acestui studiou, care să se manifeste printr-un dialog deschis dintre societatea civilă culturală din Moldova cu Ministerul Culturii cu scopul de a salva studioul, aceasta fiind posibil de realizat şi prin oferirea conducerii acestuia unor oameni care trăiesc pentru această formă de arte şi dispun de competenţele necesare, cum ar fi de exemplu OWH-ul deja menţionat. 


Se pare că în zilele acestea va avea loc premiera filmului "Tenis cu moldovenii". Deseori filmelor artistice produse în fostele republici sovietice li s-a reproşat un caracter etnografic-antropologic, ceva în sensul "aşa sînt kirghizii, moldovenii, georgienii, etc.: simpli şi cam retrograzi". Este interesant faptul că în prezent asistăm la o apropriere faţă de Moldova şi de cultura moldovenilor prin prisma unor occidentali şi că multă lume consideră aceasta în mod obligatoriu foarte original şi amuzant. Cartea lui Tony Hawks nu are nimic deosebit în afara unei singurei idei – anume pariul în care promite să joace tenis cu toţi membrii echipei naţionale de fotbal a Moldovei. Văzînd trailerul "Tenis cu moldovenii", se pare că filmul artistic este mai interesant decît a fost cartea. Fiind observator la alegerile parlamentare din Kirghistan anul trecut, am adus un film artistic, o coproducţiune kirghizo-francezo-germano-rusă (!) "L'ete d'Isabell" (2006, "Sunduk predkov" în traducere rusă), în care o tînără femeie belgiană se confruntă cu cultura kirghiză. Se creează impresia că în zilele de azi, numai datorită apropierii faţă de cultura kirghiză sau moldovenească dintr-o perspectivă occidentală şi nu în ultimul rînd etnografică se poate face recunoscută la nivel internaţional cinematografia din fosta URSS. Totuşi, regizorul filmului indicat a fost Nurbek Egen, un kirghiz născut în 1975, productiv şi chiar cunoscut într-o oarecare măsură în occident. În cazul filmului după cartea lui Hawks, este foarte probabil că la Moldova-Film nici nu s-a ştiut că există această carte, nemaivorbind deja şi despre proiectul filmului.  

Vă invit să chibzuiţi asupra unui potenţial viitor al studioului Moldova-Film. 
Vedeţi textul de mai jos.


Un moldovean în suflet,
Michael Wiersing Sudau

Detmold, Germania
17 februarie 2011



24-09-2010  Кинематограф   

Утраты 
Что с нами происходит?  или Последняя осень молдавского кино 

На эту статью меня навели грустные размышления, связанные с участившимися значительными потерями в среде творческих работников, связанных с молдавской кинематографией. Только за девять месяцев нынешнего года мы потеряли несколько видных актеров, режиссеров, операторов. В начале января мы проводили в последний путь актера и режиссера Василия Брескану, потом оператора Анатолия Гиба, летом почти одновременно актрису Евгению Тудорашку и режиссера Анатола Кодру, а сорок дней тому назад - видного оператора молдавского кино Вадима Яковлева. 

Во время похорон Василия Брескану на его могиле Вадим Яковлев произнес тяжкие слова: "Мы не умираем. Нас убивают". В том смысле, что фактически убивают молдавское кино, которое полностью лишилось не только финансовой, но и моральной поддержки государства. В нынешнем году на производство фильмов киностудии "Молдова-филм" не выделено ни единого бана из государственного бюджета, в то время как правительства других бывших республик Страны Советов ежегодно выделяют на развитие национальных кинематографий миллионы долларов. 

Те остатки средств, что были предназначены для производства серии документальных фильмов, посвященных 650-летию молдавской государственности, так и лежат мертвым грузом на счетах студии в банке. Министерство культуры республики не дает добро на их использование для производства других картин, хотя бы короткометражных, поскольку для производства полнометражного игрового фильма нужна сумма раз в пять большая. Вместо этого в своем письме министерство культуры благосклонно "разрешает" содержать небольшой аппарат студии "за счет арендной платы" различных малых коммерческих предприятий, приютившихся под крышей студии. 

При таком отношении к национальному кинематографу у нас "кина не будет" не только завтра, но и послезавтра, и в ближайшей перспективе, хотя тот небольшой творческий состав, еще существующий в республике, и производственные площади студии, рассчитанные на производство восьми полнометражных художественных фильмов в год и десятки документальных короткометражек у нас есть. 

Известно, что для производства фильмов нужны сценарии. Когда-то у киностудии были очень тесные связи с писательской организацией республики, с союзами композиторов, художников, театральных деятелей. Сейчас всего этого нет. Все разошлись по своим "национальным квартирам" и борются за выживание кто как может. Но кинематография к тому же и сложное производство, которое требует не только внимания, но и материальной поддержки. В конце концов киностудия хоть и акционерное общество, но со стопроцентным государственным капиталом и требует к себе особого отношения. 

В наше время правители еще как-то пытаются сделать что-то, чтобы выйти из затяжного экономического кризиса, но о творческом кризисе в молдавском кино никто не заикается. Этим летом модифицировали штатное расписание студии. Кому-то даже значительно повысили уровень зарплаты, но непонятным образом из штатного расписания исчезли две последние редакторские должности. Кто будет готовить сценарии, если, скажем, завтра экономическая ситуация улучшится и нам предложат деньги для производства картин? Будем набирать редакторов, а они готовить сценарии? Но ведь в кино этот процесс может затянуться на 1,5-2 года. 

Я в кино работаю уже 57 лет, был редактором и автором многих картин на нашей студии, бессменным членом ее художественного совета. Сейчас я оказался ненужным даже в этом качестве, не говоря уже о моем многолетнем редакторском опыте, который не востребован. Конечно, я не сижу без дела. Занимаюсь своеобразной археологией - привожу в порядок, хотя бы на бумаге и на современных видеоносителях, то, что осталось от былой славы молдавского кино, имевшего, между прочим, мировую известность, но душа болит и за нынешнее состояние нашей кинематографии, которая может исчезнуть, как исчезали в древности развитые цивилизации на земном шаре, и мы будем изучать их лишь по оставшимся черепкам, как это делают археологи. 

Что нам остается делать в эту грустную осень молдавского кинематографа? Хоронить своих коллег? Их уже и так осталось всего ничего. Лишь за последние годы мы потеряли Эмиля Лотяну, Влада Иовицэ, Якоба Бургиу, Георге Водэ, Виталия Калашникова, Андрея Солонаря, Владимира Бурлаченко, Иона Болбочану, Николая Харина, Филимона Хэмурару, Станислава Булгакова, Василе Коврига, видных актеров Виктора Чутака, Григоре Григориу, Сандри Иона Шкурю, Думитру Карачобану, Екатерину Малкоч, Думитру Маржине - всех не перечислишь. А пополнений что-то не предвидится. Но кого это волнует? Уже не посылают целыми курсами в Ленинград и Москву будущих актеров для наших театров и кинематографа. Понемногу готовим сами, но и педагогов теперь у нас, таких как Купча, Баракчи, Тудорашку, Тодоров, Апостол, уже не густо. 

Простите нас все, живые и мертвые наши коллеги, что пока не удается сохранить и продолжить то, что вы сделали для развития молдавской национальной кинематографии. Говорят, что надежда умирает последней. Может, наступят и для молдавского кино лучшие времена. Очень хочется на это надеяться. 

Виктор АНДОН, доктор искусствоведения,
профессор, "Ом емерит".


Copyright © "Независимая Молдова"
-- 
GMX DSL Doppel-Flat ab 19,99 Euro/mtl.! Jetzt mit 
gratis Handy-Flat! http://portal.gmx.net/de/go/dsl


More information about the Oberlist mailing list