[oberlist] COMUNICAT: Expoziţia itinerantă "Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu" poposeşte la ICR Stockholm

Rumänska kulturinstitutet rkis at rkis.se
Mon Jan 14 12:21:03 CET 2013


Description: Description: INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia itinerantă Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu poposeşte la ICR Stockholm

ICR Stockholm îşi deschide porţile în 2013 cu expoziţia itinerantă Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu. Expoziţia este parte a proiectului european omonim, organizat de Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român în cadrul programului Cultura 2007-2013, în colaborare cu Ministerul Culturii, Lebork Museum din Polonia și Asociația Artees din Franța. În 2012 expoziţia a fost prezentată la Londra, Paris, Madrid și Roma, urmând ca, după Suedia, să îşi continue itinerariul în Polonia, la Varșovia și Lebork.

 

Vernisajul va avea loc joi 24 ianuarie la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm. Cu această ocazie, curatorii Lila Passima şi Cosmin Manolache ne invită la un eseu despre copilărie, construit cu ajutorul unor obiecte, haine, poveşti şi jocuri din colecţii private şi din patrimoniul muzeal. 

 

Expoziţia dezvăluie câteva din ritualurile şi pragurile esenţiale care marchează şi delimitează vârstele omului mic, fie el de la oraş sau de la ţară (nașterea, botezul, ruperea turtei, masa ursitoarelor etc.). Totodată, surprinde raporturi care conturează relaţia dintre omul mic și omul mare, dar şi relaţia cu obiectele și lumea lor însuflețită, în care jucăriile pot deveni prieteni. Obiectele şi imaginile din expoziţie povestesc despre o limbă comună a copilăriei, marcând atât diferenţele, cât şi dialogul viu între mediul rural şi urban, în spaţiul Europei de Est. Expoziţia construieşte un discurs vizual care transgresează lumea sfârșitului de secol XIX, ajungând până în contemporaneitate. Prin obiectele comune, asimilate de mai multe spaţii geografice şi devenite iconuri - de la legănuşul de lemn, scăunelul şi costumul ţărănesc al anilor 1900, la maşinuţa de metal interbelică şi jucăriile de plastic ale copilăriei comuniste, la recuzita tehnologiei postmoderne - publicul este invitat să-şi recompună propria copilărie, descoperind în acelaşi timp diferite teritorii culturale.

 

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10 -17, la ICR Stockholm, bulevardul Skeppsbron, nr 20, până pe data de 15 februarie.

 

Persoană de contact: Simona Buzatu, coordonator de proiecte la ICR Stockholm, tel +46 8 20 76 06 /  <mailto:simona.buzatu at rkis.se> simona.buzatu at rkis.se. 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20130114/a0a2421e/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 8059 bytes
Desc: not available
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20130114/a0a2421e/attachment.jpg>


More information about the oberlist mailing list