[oberlist] COMUNICAT : Diana Jabi expune la Muzeul din Jönköping, cu sprijinul ICR Stockholm

ICR Stockholm rkis at rkis.se
Tue Apr 12 12:59:08 CEST 2016


cid:image001.png at 01D184EB.9977A0B0

 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Diana Jabi expune la Muzeul din Jönköping, cu sprijinul ICR Stockholm

 

Institutul Cultural Român de la Stockholm sprijină participarea artistei de origine română Diana Jabi în cadrul expoziţiei „Maps to Collect Cities“, care se va desfășura în perioada 17 aprilie - 16 mai 2016 la Muzeul orașului Jönköping din Suedia. 

 

Expoziţia „Maps to Collect Cities“ este iniţiată de Abir Boukhari, artistă activă în domeniul artelor vizuale şi curator, şi îşi propune să prezinte publicului o nouă modalitate de receptare şi de raportare la spaţiul existenţial. Astfel, harta nu mai este doar un document cu funcţie geografică, ci o unealtă care demonstrează forţă şi control. Prin actul personal de a re-interpreta aceste hărţi, artistul ajunge să-şi impună forma particulară de control asupra mediului înconjurător.

 

Proiectul Dianei Jabi, „Nine Instances of Barcelona“, inclus în cadrul expoziţiei de la Muzeul din Jönköping, este o colecţie a spaţiilor în care artista a locuit în perioada 2008-2015, o arhivă vizuală a vieţii acesteia prezentată sub forma unor reinterpretări grafice ale hărţilor care descriu spaţiile respective. Diana Jabi încearcă să deconstruiască realitatea pentru a încerca să evidenţieze modalitatea în care memoria locurilor şi a spaţiilor în care ea a trăit se imprimă asupra identităţii individuale. "Nine Instances of Barcelona" este primul proiect individual al artistei prezentat în spaţiul nordic. 

Cele două artiste colaborează încă din 2015, dezvoltând împreună diverse proiecte dedicate artelor vizuale în spaţiul nordic. 

 

Diana Jabi este o artistă vizuală de origine română stabilită în Siria. A absolvit secţia de gravură a Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii din Damasc (2004) şi a urmat programul de masterat dedicat cercetării şi producţiei în arta contemporană al Universităţii din Barcelona. A expus la Trienala de artă grafică de la Cairo (2006), la cea de-a noua ediţie a Bienalei internaţionale de artă miniaturală din Canada (2008), dar şi la Taksim Gallery în Istanbul (2008). Instalaţii ale artistei au fost prezentate la Târgul de artă Supermarket de la Stockholm în 2015, la Videoformes festival, Clermont Ferrand (2015), precum şi la Magmart Festival, de la Napoli (2015). 

 

Originară din Siria, Abir Boukhari este curator, co-fondator şi director al Organizaţiei AllArtNow. A urmat mai multe cursuri de specializare în domeniul curatoriei în SUA, Franţa, Olanda şi UK. Abir Boukhari a obţinut rezidenţe artistice în Viena şi Varșovia, în prezent aflându-se în cadrul unei rezidenţe la Centrul IASPIS din Stockholm.

 

Persoană de contact: Teodora Cașcarade, coordonator de proiect la ICR Stockholm - teodora.cascarade at rkis.se

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20160412/b10dc6f5/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 52712 bytes
Desc: not available
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20160412/b10dc6f5/attachment-0001.png>


More information about the oberlist mailing list