[oberlist] FAȚADE PUBLICE / APEL: Istorii din Cartier: Gunoiul din curte tot poate străluci (ȘIV), data limită: 01.07.2019

info info at oberliht.com
Tue Jun 18 00:47:53 CEST 2019


 <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/05/siv2019_screensh_1200px.png>
https://chisineu.wordpress.com/2019/06/12/siv2019/ <https://chisineu.wordpress.com/2019/06/12/siv2019/>
ISTORII DIN CARTIER: GUNOIUL DIN CURTE TOT POATE STRĂLUCI

cum să valorificăm resursele comunității locale prin reutilizarea lor și prin upcycling, reducând, astfel, deșeurile

Pe parcursul ultimelor trei decenii, cartierul Maria Drăgan <https://chisinaucultural.crowdmap.com/reports/view/78> din sectorul Ciocana al orașului Chișinău a trecut prin schimbări semnificative datorită sistării activității majorității întreprinderilor din zona industrială (ceea ce a dus la pierderea locurilor de muncă), reconstrucției locuințelor private prin anexarea noilor spații la blocurile existente, degradării spațiilor de uz comun aflate între blocuri și supraaglomerării curților cu automobile – acestea fiind doar câteva exemple extrase dintr-o cercetare efectuată în lunile aprilie-mai al anului curent. Tot din cercetarea dată aflăm că locuitorii din acest cartier se confruntă regulat cu un șir de probleme de ordin economic și social: insuficiența transportului public, lipsa sau starea degradată a spațiilor de recreere (parcuri și spații verzi, terenurile de joacă și de sport), nesiguranță pe stradă și iluminarea proastă, suprafața de locuit prea mică, consumul excesiv de alcool, lipsa oportunităților de angajare ș. a. La fel, am constatat că cei cca 150 mii de locuitori ai întregului sector Ciocana au acces doar la un singur teatru municipal, trei biblioteci, un centru de creație pentru copii și tineret, și un centru pentru copiii care provin din familii dezavantajate, recent fiind inaugurat și Centrul Municipal de Tineret din str. P. Zadnipru 3/2. În cele din urmă am aflat că problema deșeurilor este una omniprezentă și atinge diferitele aspecte ale traiului în cartierul dat (fiind problematic modul în care acestea sunt gestionate) – această problemă a fost menționată de majoritatea celor intervievați.

Prin activitățile întreprinse de către Asociația Tinerilor Artiști Oberliht <http://oberliht.org/> în cartierul dat, am căutat să cercetăm și să cunoaștem contextul urban, istoria, poveștile și istoriile oamenilor, aspirațiile lor și dificultățile cu care aceștia se confruntă. Acestea au stat la baza unei serii de evenimente organizate în 2018, printre care și cea de-a 3-a ediție a Școlii Internaționale de Vară „Istorii din Cartierul Meu” (ȘIV). În cadrul Școlii a fost editat un ziar <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/05/2018_siv_maria-dragan.pdf>, care a fost distribuit locuitorilor din cartier – ca o recompensă simbolică pentru contribuția lor la programul școlii și pentru susținerea acordată inițiativei noastre.

În 2019, continuăm dezvoltarea proiectului Fațade Publice <https://chisineu.wordpress.com/proiecte/fatade-publice/> în cartierul Maria Drăgan.
Nefiind adaptat nevoilor contemporane ale vieții, se cere de găsit soluții de ordin tactic și strategic, iar ulterior și de ordin structural, pentru a reintegra acest cartier în țesutul urban (și identitar) al orașului Chișinău. Astfel, în cadrul ediției a IV-a a Școlii Internaționale de Vară, ne propunem să abordăm problemele descrise prin artă și prin dialog cu comunitatea, pentru a le face mai vizibile și pentru a da voce locuitorilor din cartier. Propunerile participanților ghidați de artiști invitați în cadrul ȘIV se vor materializa într-o serie de activități culturale (ateliere de creație, expoziții de artă și de fotografie, concert, picnic etc.), care vor face uz de spațiile publice din acest cartier, transformându-le în spații de dialog cultural și social.

 <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/06/ciocana-workshop34_800_web_px.jpg>
Formatul

ȘIV va cuprinde 3 ateliere de lucru creativ:
– atelier de design grafic, imprimare și comunicare vizuală DIY cu Viktor VEJVODA [CZ]
– atelier de desen și stencil artistic cu Dan PERJOVSCHI [RO]
– atelier de percuție cu Baby People [UK] și Ana Maria POPA [MD], pentru copii și adolescenți din comunitatea locală

Programul ȘIV va fi facilitat de artiștii Alexandra NOVAC [MD/RMN] și Marlene HAUSEGGER [AT], și de cercetătorul Maxim POLEACOV [MD/RMN] alături de echipa Asociației Oberliht, fiind completat de activități precum lucrul cu comunitatea, elaborarea instalațiilor de artă, ateliere de reparație a bicicletelor și reciclare a unor electrocasnice, proiecții de film, lecții și prezentări publice.

Activitățile planificate se vor desfășura în limbile română, rusă și engleză.

 <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/06/ciocana_800px_web.jpg>
Program (20-27 iulie 2019)

Pe parcursul la opt zile participanții vor fi ghidați de artiști, graficieni, muzicanți, tehnicieni și activiști civici, fiind încurajați să vină cu un răspuns artistic, făcând mai vizibile problemele de ordin social și economic cu care se confruntă comunitatea din cartier.

19 iulie – sosirea participanților
20 iulie – introducere în tema ȘIV / vizită în cartierul Maria Drăgan
22-26 iulie – lucrul în cadrul atelierelor ȘIV
27 iulie – eveniment comunitar
28 iulie – plecarea participanților

 <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/06/ciocana-workshop27_800px_web.jpg>
Eveniment public

Pe data de 27 iulie 2019 ȘIV va concluziona printr-un eveniment comunitar în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele obținute. Acest eveniment va fi organizat cu participarea locuitorilor din str. Maria Drăgan și va contribui la diversificarea vieții culturale a cartierului.
Evenimentul va prezenta inclusiv proiectele elaborate de participanții la programul de rezidențe artistice CHIOȘC AIR <http://chiosc.oberliht.org/air>, care vor lucra în cartierul Maria Drăgan pe parcursul lunii iulie 2019.

Traineri, facilitatori și coordonatori

Pauline BORDANEIL [FR], Serghei CHIROV [MD], Cătălina CIBURCIU [MD], Marlene HUSSENGER [AT], Natalia GIUSSANI [AR], Maria IVANOV [MD], Alexandra NOVAC [MD/RMN], Dan PERJOVSCHI [RO], Maxim POLEACOV [MD/RMN], Ana Maria POPA [MD], Alevtina ROMANENCO [MD], Todd (Baby People) [UK], Viktor VEJVODA [CZ], Anfisa VOITENCO [MD], Vladimir US [MD]

 <https://chisineu.files.wordpress.com/2019/06/img_5491_800px_web.jpg>
Locațiile

Activitățile se vor desfășura în cartierul străzii Maria Drăgan din sectorul Ciocana și în câteva locații din centrul orașului Chișinău (Zpațiu <https://zpatiu.wordpress.com/>, Apartament Deschis <https://bucuresti68.wordpress.com/>, ș. a.).

Participanții

Sunt invitați tineri din Republica Moldova, interesați de arta contemporană și lucrul cu comunitatea.
Se va acorda prioritate studenților și absolvenților facultăților de artă, arhitectură, design și urbanism, management cultural, antropologie și sociologie. Încurajăm participarea tinerilor din afara Chișinăului.
Vârsta participanților: 18-35 ani
Cunoașterea limbii engleze la nivel de comunicare e necesară pentru a putea interacționa cu trainerii.

Procesul de înregistrare și data limită

Cei interesați sunt invitați să completeze acest formular <https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5SyChZAo361tGHIHAQtgkoZa4K8ijNrOjwZHbIDvYSxIXDg/viewform> până la data de 1 iulie 2019, inclusiv.
Participanții selectați vor fi informați până pe 6 iulie 2019.

Costuri

Cheltuielile legate de transport interurban pe teritoriul Republicii Moldova și prânz vor fi acoperite de către organizatori.
Participarea la ȘIV este gratuită.

Pentru orice întrebări, ne puteți contacta la adresa de email info(a)oberliht.org <mailto:info at oberliht.org> și tel: 079910102

–

Proiectul Edu-Art urmărește să contribuie la formarea unei generații de artiști active din punct de vedere civic și pregătite din punct de vedere profesional, pentru a se realiza în plan național și internaţional. Școala Internațională de Vară este organizată în cadrul programului Edu-Art și beneficiază de susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova <http://mecc.gov.md/>, Forumului Cultural Austriac din București, programului Erasmus+ și a comunității internaționale de artă.


oberliht
info at oberliht.org
http://oberliht.org

asociază-te / follow us
https://www.telegram.me/oberliht
https://www.facebook.com/asociatia.oberliht (RO)
https://www.facebook.com/Oberliht (EN)
https://www.twitter.com/oberlihtlive
https://www.vk.com/oberlihtassociation
https://www.vimeo.com/oberliht
https://www.youtube.com/channel/UCvsyoCq3aczyvtsfTvKyqyw

aboneaza-te la [oberlist] / subscribe
https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist <https://lists.idash.org/cgi-bin/mailman/listinfo/oberlist>
portal informational pentru arta si cultura din Moldova
information gateway for arts and culture from Moldova

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: </pipermail/oberlist/attachments/20190618/14a70320/attachment-0001.html>


More information about the oberlist mailing list